Priča s moralnom poukom

14 kolovoz 2014

Vladajte se dobro među poganima, da bi oni koji vas sada kleveću kao zločince, vidjevši vaša dobra djela, slavili Boga u dan pohođenja.

1 Petrova 2:12

JOŠ uvijek vidim preplašeno lice Jaya Elliotta kada sam prije skoro 50 godina utrčao kroz prednja vrata njegova doma okružen rojem pčela. Nakon što sam istrčao kroz stražnja vrata, vidio sam da pčela nema. Zapravo ih je bilo – ostavio sam ih u Jayevoj kući! Sljedećeg je trenutka i on istrčao iz kuće progonjen »mojim« pčelama. Ja sam bio jako izboden, ali nije se dogodilo ništa strašno. Jay je prošao puno gore. Iako su ga »moje« pčele ubole samo jedanput ili dvaput, oči i grlo su mu natekli zbog snažne alergijske reakcije. Ono što sam učinio, mojem je prijatelju zadalo mnogo boli.

To vrijedi i za naše međusobne odnose. Kada naši postupci ne odražavaju Krista u nama, tada drugima nanosimo bol. Ubod ostaje i onda kada se ispričamo.

Od osobe koja slijedi Krista ljudi s pravom ne očekuju grubost nego strpljivost. Često zaboravljamo da oni koji imaju problema s vjerom, ili životom, ili s oboje gledaju kršćane s očekivanjem. Očekuju da će vidjeti manje ljutnje i više blagosti; manje osuđivanja, a više suosjećanja; manje kritike, a više ohrabrenja. Isus i Petar nam poručuju da pazimo kako živimo da bi se Bog proslavio (pročitajte Matej 5:16).

– Randy Kilgore

Neka drugi vide manje mene, a više Isusa.

Prva Petrova poslanica 2:9-12

9 A vi ste izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti narod, puk dobitka, da objavljujete slavna djela onoga koji vas pozva iz tame k svojemu divnome svjetlu. 10 Vi nekoć niste bili narod, a sada jeste narod Božji. Nekoć ste bili nemili Bogu, a sada ste mili.11 Ljubljeni, opominjem vas kao došljake i putnike da se suzdržavate od tjelesnih želja koje vojuju protiv duše. 12 Vladajte se dobro među poganima, da bi oni koji vas sada kleveću kao zločince, vidjevši vaša dobra djela, slavili Boga u dan pohođenja.