Hodajuća reklama

16 kolovoz 2014

Poslanici smo u ime Krista jer Bog po nama zove. Molimo vas u ime Krista: pomirite se s Bogom!

2 Korinćanima 5:20

PRVI susret Petea Petersona s Vijetnamom bio je u Vijetnamskom ratu. Tijekom zračnog napada 1966. njegov je zrakoplov srušen, a on je odveden u zarobljeništvo. Nakon više od 30 godina vratio se u Vijetnam kao veleposlanik SAD-a. U jednom su ga novinskom članku nazvali »hodajuća reklama pomirenja«. Odavno je shvatio da mu Bog nije poštedio život da bi živio u ljutnji. Budući da je čvrsto vjerovao u to, odlučio je ostatak života i svoj položaj iskoristiti za poboljšanje uvjeta života i veću sigurnost djece u Vijetnamu.

Velika je odgovornosti i čast biti imenovan velelposlanikom svoje zemlje. No, i mi imamo sličnu zadaću. Kao Kristovi sljedbenici »poslanici smo u ime Krista« (r. 20). Baš kao što je Bog »u Kristu pomirio svijet sa sobom« (r. 19), mi smo preuzeli službu »pomirenja« (r. 18). Naša poruka je da svi mogu biti otkupljeni zato što je Bog »Njega koji nije znao grijeha, opteretio za nas grijehom da mi postanemo pravda u Njemu« (r. 21).

Kao odgovor na Isusovu ljubav koja nas je pomirila s Bogom, mi tu ljubav možemo dijeliti drugima. To je ozbiljna zadaća. Zato gdje god da nas Bog postavi, može nas upotrijebiti kao hodajuću reklamu pomirenja za Isusa Krista.

– C. P. Hia

Radosna vijest o kojoj se ne govori uopće nije vijest.

Druga posl. Korinćanima 5:16-21

16 Zato mi odsad nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo Krista i poznavali po tijelu, odsad ga više ne poznajemo tako. 17 Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo. 18 Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu i dade nam službu pomirenja. 19 Bog je naime u Kristu pomirio svijet sa sobom, ne uračunavši ljudske prijestupe i povjerivši nam riječ pomirenja. 20 Poslanici smo u ime Krista jer Bog po nama zove. Molimo vas u ime Krista: pomirite se s Bogom! 21 Njega koji nije znao grijeha, opteretio je za nas grijehom da mi postanemo Božja pravda u njemu.