Pjeva li netko

17 kolovoz 2014

… sa svom poniznošću i krotkošću, strpljivo podnoseći jedan drugoga u ljubavi. Nastojte čuvati jedinstvo Duha vezom mira.

Efežanima 4:2,3

IZ svemirske stanice koja je 320 kilometara udaljena od Zemlje, kanadski astronaut Chris Hadfield zapjevao je s grupom studenata koji su bili u kontrolnoj stanici na Zemlji. Otpjevali su pjesmu Hadfielda i Eda Robertsona Is Somebody Singing (Pjeva li netko).

Jedna je rečenica naročito privukla moju pozornost: »S visine se ne razabiru granice.« Iako mi, ljudi, povlačimo brojne crte – državne, etničke, ideološke – da bismo se odijelili jedni od drugih, ta me je pjesma podsjetila da Bog ne vidi te podjele. Bogu je bitno da volimo Njega i jedni druge (pročitajte Marko 12:30,31).

Kao brižni Otac, Bog želi složnu obitelj. Ne možemo postići ono što nam je Bog namijenio ako odbijamo biti u miru jedni s drugima. U svojoj najgorljivijoj molitvi u noći prije nego što je bio raspet, Isus je molio Boga da ujedini Njegove sljedbenike. Rekao je: »… da svi budu jedno kao što si Ti, Oče, u Meni i Ja u Tebi, da oni u Nama budu jedno, da povjeruje svijet da si Me poslao« (Ivan 17:21).

Pjevanje je slika jedinstva jer pristajemo na iste riječi, meleodiju i ritam. Pjevanje također može poticati jedinstvo jer nas povezuje u miru, naviješta Božju moć kroz slavljenje i pokazuje Božju slavu svijetu.

– Julie Ackerman Link

Pjesmom slaviti Boga nikada neće izići iz mode.

Evanđelje po Ivanu 17:20-26

20 A ne molim samo za njih, nego i za one koji na njihovu riječ povjeruju u mene, 21 da svi budu jedno kao što si ti, Oče, u meni i ja u tebi, da i oni u nama budu jedno, da povjeruje svijet da si me ti poslao. 22 I slavu koju si mi dao ja dadoh njima da budu jedno, kao što smo i mi jedno: 23 Ja u njima i ti u meni; da budu savršeno jedno i da spozna svijet da si me ti poslao i da si ih ljubio kao što si mene ljubio. 24 Oče, hoću da oni koje si mi dao budu sa mnom, gdje sam ja, da vide slavu koju si mi dao jer si me ljubio prije postanka svijeta. 25 Oče pravedni, svijet te ne spozna, a ja te spoznah, i ovi spoznaše da si me ti poslao. 26 I objavio sam im tvoje ime, i objavit ću još da ljubav kojom si mene ljubio bude u njima, i ja u njima.«