Slijediti Gospodara

19 kolovoz 2014

Po Gospodnjoj zapovijedi postavljali bi tabor, i po Njegovoj zapovijedi bi polazili.

Brojevi 9:23

NA izložbi pasa u blizini moje kuće gledala sam nastup velškog korgi kardigana imenom Trevor. Na zapovijed gospodara otrčao bi nekoliko metara i odmah se vratio, preskakao bi prepreke i pronalazio različite predmete koristeći se osjetom njuha. Nakon svake obavljene vježbe sjeo je kraj gospodara i čekao novu zapovijed.

Trevorova usredotočenost na gospodareve upute podsjetila me je na predanost koju je Bog tražio od svog naroda dok su ga slijedili kroz pustinju. Vodio ih je na jedinstven način. Boravio je u oblaku. Kada se oblak podigao, želio je da narod krene dalje. Kada bi se spustio, trebali su ostati na tome mjestu. »Po Gospodnjoj zapovijedi postavljeli bi tabor, i po Njegovoj zapovijedi bi polazili« (r. 23). To su radili danju i noću bez obzira na to koliko su dugo boravili na jednome mjestu.

Bog nije samo iskušavao izraelski narod; vodio ih je u Obećanu zemlju (10:29). Želio ih je odvesti na bolje mjesto. Bog to čini i s nama kada želi da ga slijedimo. Želi nas odvesti na mjesto bliskog zajedništva s Njime. Njegova nas Riječ uvjerava da On s ljubavlju postojano vodi one koji Ga ponizno slijede.

– Jennifer Benson Schuld

Ti s neba sišao si put pokazati, na križ otišao si dug platiti.

Od križa do groba, od groba do neba slavim Tebe Isuse.

Bog traži od svoje djece da slijede Vođu.

Knjiga Brojeva 9:15-23

15 U dan kad je bio podignut sveti Šator, pokri oblak prebivalište u Šatoru zakona, i bio je navečer kao oganj nad prebivalištem, sve do jutra. 16 Tako ostade uvijek: Oblak ga je pokrivao, i to noću kao oganj. 17 Istom kad bi se oblak podigao iznad Šatora, polazili bi sinovi Izraelovi, i gdje bi se spustio oblak, ondje bi se sinovi Izraelovi utaborili. 18 Tako bi sinovi Izraelovi polazili uvijek po zapovijedi Gospodnjoj i utaborili se također po zapovijedi Gospodnjoj. Dok je god stajao oblak nad Svetim prebivalištem, ostajali bi utaboreni. 19 I kad je oblak dugo ostao nad prebivalištem, držali bi se sinovi Izraelovi naputka Gospodnjega i ne bi polazili. 20 Bilo je da je oblak ostao nad prebivalištem samo malo dana. Na Gospodnju zapovijed oni bi tad postavljali tabor i na zapovijed bi Gospodnju opet polazili. 21 Bilo je također da je oblak ostao samo od večeri do jutra. Kad bi se onda oblak ujutro podigao, oni bi polazili. Ili bi ostao dan i noć. Kad bi se onda oblak podigao, polazili bi. 22 Ili kad bi ostao oblak dva dana ili mjesec dana, ili još dulje nad prebivalištem, onda bi i sinovi Izraelovi ostali utaboreni i ne bi polazili. Istom kad bi se podigao, polazili bi. 23 Po Gospodnjoj zapovijedi postavljali bi tabor, i po njegovoj zapovijedi bi polazili. Držali su se Gospodnjega naputka, što je bio izišao od Gospodina preko Mojsija.