Više od čekanja

25 kolovoz 2014

Malo, i više Me ne ćete vidjeti, i opet malo,
i vidjet ćete Me.

Ivan 16:16

NE znam kako je tamo gdje vi živite, ali kad ja zovem majstora da dođe popraviti neki od kućanskih uređaja, obično mi kažu: »Majstor će doći između 13 i 17 sati.« Budući da ne znam kada će to biti, preostaje mi jedino čekati.

Isus je svojim učenicima rekao da će uskoro otići i da moraju »malo« (r. 17) pričekati na Njegov povratak. Nakon uskrsnuća, ponovo su Ga vidjeli i nadali su se da će tada ustanoviti svoje Kraljevstvo na zemlji. Pitali su Ga kad će to biti, a On im je odgovorio: »Nije vaše znati vremena ili časove što ih je Otac zadržao u svojoj vlasti« (Djela ap. 1:7). To je značilo da moraju i dalje čekati.

No, nisu samo morali čekati. Isus je svojim sljedbenicima rekao: »… bit ćete Mi onda svjedoci u Jeruzalemu i po svoj Judeji i Samariji, i sve do kraja zemlje« (r. 8). Dao im je i Silu Duha Svetoga da im u tome pomogne.

Još uvijek čekamo Isusov povratak. I dok čekamo, užitak nam je u sili Duha Svetoga govoriti i pokazivati drugima tko je On, što je učinio za nas svojom smrću i uskrsnućem i da je obećao da će se vratiti.

– Anne Cetas

Narode Božji, sjeti se što Gospod hoće od tebe,

jer iznenada doći će, nevrijedne sudit će!

Slavan bit će onaj dan, slavan bit će onaj dan.

Dođi skoro, dođi Kriste i s Tobom slavan dan!

Dok Isus ne dođe, čekajte i svjedočite!

Djela apostolska 1:1-11

1 U svom prvom djelu, o Teofile, izvijestio sam o svemu što je Isus činio i učio, 2 do dana kad je apostolima, izabranima Duhom Svetim, dao nalog i onda bio uzet. 3 Nakon svoje muke dao im je mnoge dokaze za to da je živ. Četrdeset im se dana ukazivao i govorio im o Božjem kraljevstvu.4 Kad je bio s njima zajedno, zapovjedi im da ne idu iz Jeruzalema, nego da čekaju Očevo obećanje, »koje«, reče, »čuste od mene. 5 Ivan je krstio vodom, a vi ćete za malo dana biti kršteni Duhom Svetim.«6 Bili su dakle s njim zajedno. Tada ga upitaše: »Gospodine, hoćeš li u ovo vrijeme podignuti Izraelu kraljevstvo?« 7 On im odgovori: »Nije vaše znati vremena ili časove što ih je Otac zadržao u svojoj vlasti. 8 Nego ćete primiti silu Duha Svetoga kad siđe na vas, i bit ćete mi onda svjedoci u Jeruzalemu i po svoj Judeji i Samariji, i sve do kraja zemlje.« 9 I kad to reče, bi podignut pred njihovim očima. Uze ga oblak ispred njihovih očiju. 10 I dok su gledali za njim gdje ide na nebo, gle, dva čovjeka stadoše pred njih u bijelim haljinama. 11 Oni rekoše: »Ljudi Galilejci, što stojite i gledate na nebo? Ovaj Isus koji je od vas uzet na nebo, tako će doći kao što vidjeste da uzlazi na nebo.«