Duhovna plovidba

26 kolovoz 2014

Svjetiljka je nozi mojoj Riječ Tvoja, svjetlo stazi mojoj.

Psalam 119:105

U svojoj uspješnici Longituda (geografska duljina) Dave Sobel opisuje teškoće s kojima su se suočavali prvi moreplovci. Prema duljini dana i visini sunca vrlo su lako određivali geografsku širinu sjeverno i južno od ekvatora. No, određivanje geografske duljine bio je vrlo složen postupak sve dok 1735. engleski urar John Harrison nije napravio brodski kronometar. Bio je to »sat koji je pokazivao točno vrijeme u luci iz koje je brod isplovio… i u najudaljenijem dijelu svijeta.« Bilo je dovoljno na kronometru pogledati koliko je sati u luci iz koje je brod isplovio i zatim izračunati geografsku duljinu na kojoj se brod tog trenutka nalazi.

Dok plovimo morima života, i mi trebamo pouzdani duhovni vodič – Bibliju. Psalmist piše: »O, kako ljubim Zakon Tvoj: po cijeli dan o njemu razmišljam« (Psalam 119:97). Umjesto da povremeno bacimo pogled na Božju Riječ, on kaže da o Božjim naputcima razmišlja svaki dan i nastavlja: »Zakleh se i to ću održati, slijediti Tvoje pravedne odluke« (r. 106).

Poput drevnih moreplovaca, i mi trebamo pouzdano vodstvo koje će nam pomoći da ostanemo na dobrom putu. To ćemo uspjeti samo ako iz dana u dan tražimo Božju prisutnost i iskrena srca spremno kažemo: »Svjetiljka je nozi mojoj Riječ Tvoja, svjetlo stazi mojoj« (r. 105).

– David McCasland

Kada je Bog za kormilom vašeg života, idete u dobrome smjeru.

Psalam 119:97-106

97 O, kako ljubim Zakon tvoj:po cijeli dan o njemu razmišljam.98 Tvoja zapovijed čini me mudrijim od mojih neprijatelja,jer je ona uvijek sa mnom.99 Postadoh umniji od svih svojih učitelja,jer razmišljam o svjedočanstvima tvojim.100 Pametniji sam od starca,jer čuvah tvoje zapovijedi.101 Od svakoga zla puta suspregnuh korake svoje,da sačuvam riječ tvoju.102 Ne odstupih od tvojih sudova,jer si me ti poučio.103 Kako su slatke nepcu mome riječi tvoje,slađe od meda ustima mojim!104 Od tvojih propisa zadobih razumnost,zato mrzim sve staze lažne.105 Svjetiljka je nozi mojoj riječ tvoja,svjetlo stazi mojoj.106 Zakleh se i to ću održati,slijediti tvoje pravedne odluke.