Uvjeti služenja

29 kolovoz 2014

Opraštajte i bit će vam oprošteno.

Luka 6:37

AKO ste slični meni, rijetko kada čitate cijeli tekst ugovora za internetske usluge prije nego što ga potpišete. Pred vama je hrpa papira i stručni termini koje obični ljudi ne razumiju.

Zato sam bila vrlo iznenađena kada mi je prijateljica iz Afrike pokazala jedinstveni ugovor za uporabu online računalnog programa. Umjesto skupe dozvole koja govori o tome kako se uslugom ne smijete koristiti, distributer nudi jednostavan blagoslov potičući ljude da se njime koriste za dobrobit drugih. Činite dobro, a ne zlo. Oprostite sebi i drugima. Budite darežljivi, nikada ne uzimajte više nego što ste dali.

Ostala sam bez riječi. Zamislite da je više uvjeta sporazuma napisano kao blagoslov, a ne kao pravni dokument. Tada sam pomislila: »Takav je Isusov ugovor s nama. Nudi nam oproštenje od grijeha, mir s Bogom i prisutnost Duha Svetoga. Sve što zauzvrat traži je da »činimo dobro svima« (Galaćanima 6:10), opraštamo kao što je nama oprošteno (pročitajte Luka 6:37) i da volimo druge kao što On voli nas« (pročitajte Ivan 13:34).

Ljepota Isusova sporazuma s nama je da čak i ako ne uspijemo ispuniti uvjete, još uvijek ćemo primiti blagoslov.

– Julie Ackerman Link

Bože moj, posveti me, jer ja želim nadasve

od svih grijeha slobodan Tebi služit svaki dan.

Zato dakle, dok imamo vremena, činimo dobro svima. – Galaćanima 6:10

Evanđelje po Luki 6:27-37

27 Ali kažem vama, svojim slušateljima: Ljubite svoje neprijatelje, činite dobro onima koji vas mrze, 28 blagoslivljajte one koji vas proklinju, i molite se za one koji vas kleveću! 29 Udari li te tko po obrazu, okreni mu i drugi! Uzme li ti tko kabanicu, podaj mu i haljinu! 30 Svakome tko od tebe nešto moli podaj! Od onoga tko uzme tvoje, ne potražuj natrag! 31 Kako želite da vama čine ljudi, tako činite i vi njima!32 Ako ljubite samo one koji vas ljube, kakvu hvalu za to očekujete? I grješnici ljube one koji njih ljube. 33 Ako činite dobro samo onima koji vama čine dobro, kakvu hvalu za to očekujete? To isto čine i grješnici. 34 Ako posuđujete samo onima od kojih se nadate nešto dobiti, kakvu hvalu za to očekujete? I grješnici posuđuju jedni drugima, da opet dobiju za to jednako. 35 Nego ljubite svoje neprijatelje, činite dobro i posuđujte a da ne očekujete ništa natrag! Tada će vaša plaća biti velika, i bit ćete djeca Svevišnjega. On je dobrostiv prema nezahvalnima i zlima, 36 pa budite dakle i vi milosrdni kao što je milosrdan vaš Otac!