Krenite!

30 kolovoz 2014

Kad je Asa čuo te riječi… ohrabri se i istrijebi bogove iz sve… zemlje… obnovi Gospodnji žrtvenik koji je stajao pred Gospodnjim trijemom.

2 Ljetopisa 15:8

KADA je svizac počeo jesti našu garažu (zapravo samo grickati), kupio sam stupicu s namjerom da ga ulovim i preselim u park. Kao mamac stavio sam sve čega sam se sjetio i vratašca stupice ostavio otvorena. Sljedećeg sam jutra s nestrpljenjem otišao pogledati što sam ulovio. Očekivao sam svizca, a ulovio sam tvora.

Odmah sam na internetu potražio kako se najlakše osloboditi tvora, a da me ne… znate već što. Rješenja su bila krajnje složena. Popis stvari koje trebate bio je poprilično dugačak. Plastična vreća. Rukavice. Cerada. Deka. Zaštitne naočale. Cijeli poduhvat činio se zastrašujućim i opasnim.

Tada je u pomoć došao moj zet. Prekoračio je preko stupice, otvorio vratašca i s malo spreja protiv štetočina ispratio našega malog prijatelja iz garaže.

Ponekad nas strah paralizira. Toliko se brinemo o tome kako se zaštititi da ne poduzimamo ništa. Kada je Kralj Asa saznao da Bog od njega očekuje da ukloni idole iz Izraela, on se »ohrabri« (r. 8). Postojala je mogućnost da zbog toga dođe do pobune, ali on je to ipak učinio. Posljedica je bila: »radovao se sav Juda« (r. 15). Suočeni ste s duhovnim problemom? Gospodin će vam pomoći da hrabro zakoračite u vjeri, a rezultat prepustite Njemu.

– Dave Branon

Hrabrost je strah koji se pomolio.

Druga knjiga Ljetopisa 15:1-12

1 Na Azarju, Odedova sina, dođe duh Božji. 2 On ode k Asi i reče mu: »Čujte me, Aso, i cijela Judo i Benjamine! Gospodin je s vama ako ste vi s njim. Ako ga tražite, naći ćete ga. Ako li ga ostavite, i on će vas ostaviti. 3 Dugo je Izrael bio bez pravoga Boga, bez svećenikâ koji su o njemu poučavali, i bez zakona. 4 A tada se u svojoj nevolji obrati Gospodinu, Bogu Izraelovu, i kad su ga tražili, nađoše ga. 5 U ono vrijeme nije bilo sigurnosti za one koji odlaze, i za one koji dolaze, nego je među svim stanovnicima zemalja vladao velik nemir. 6 Jedan je narod bio u svađi s drugim, i jedan grad s drugim; jer ih je Bog uplašio svakojakim nevoljama. 7 Budite hrabri i ne dajte da vam klonu ruke; jer će vaš trud naći svoju plaću!«8 Kad je Asa čuo te riječi i proročanstvo proroka Azarje, Odedova sina, ohrabri se i istrijebi bogove iz sve Judine i Benjaminove zemlje i iz gradova koje je bio osvojio u Efrajimovoj gori, obnovi Gospodnji žrtvenik koji je stajao pred Gospodnjim trijemom.9 Tada sabra sve Judino i Benjaminovo pleme i one od Efrajima, Manašea i Šimuna, koji su kod njih boravili kao stranci. Iz Izraela je, naime, bilo veoma mnogo onih koji su prebjegli k njemu kad vidješe da je s njim bio Gospodin, njegov Bog. 10 Oni se skupiše u Jeruzalemu u trećem mjesecu petnaeste godine kraljevanja Asina 11 i u onaj dan zaklaše Gospodinu, od plijena koji su bili donijeli kući, sedam stotina volova i sedam tisuća ovaca. 12 Tada učiniše (obnoviše) zavjet da će služiti Gospodinu, Bogu svojih otaca, svim srcem i svom dušom.