Lav koji laje

04 rujan 2014

Dobro je ime bolje nego veliko bogatstvo;
omiljelost više vrijedi nego srebro i zlato.

Izreke 22:1

POSJETITELJI jednoga zoološkog vrta ostali su zaprepašteni kada je lav počeo lajati umjesto rikati. Zaposlenici su priznali da su tibetskog mastifa prerušili u lava jer nisu imali novca kupiti pravoga. Suvišno je reći da je ugled zoološkog vrta bio jako narušen. Ljudi bi dobro promislili prije nego što bi ga posjetili.

Ugled je vrlo krhak; kada se naruši, teško ga je vratiti. Nažalost, nije neuobičajeno da se dobar glas mijenja za moć, prestiž ili novac. Možda je to slučaj i s nama.

U Bibliji čitamo: »Dobro je ime bolje nego veliko bogatstvo« (r. 1). Bog nam kaže da naša vrijednost nije to što imamo, već tko smo.

Neki je drevni grčki filozof rekao: »Dobar glas ćete steći ako budete nastojali biti takvima kakvima biste se željeli pokazati.« Kao Kristovi sljedbenici, mi nosimo Njegovo ime. Zbog toga što nas Bog voli, nastojimo živjeti dostojno te ljubavi, biti Mu slični u riječima i djelima.

Kada u tome ne uspijemo, on nas podiže svojom ljubavlju. Našim će primjerom oni oko nas biti potaknuti slaviti Boga koji nas je otkupio i promijenio (pročitajte Matej 5:16) – jer je ime našega Gospodina vrijedno slave, časti i hvale.

– Poh Fang Chia

Moja čast je moj život – oboje su u jedno srasli. Uzmete li mi čast, moj život niste spasili. – Shakespeare

Mudre izreke 22:1-5

1 Dobro je ime bolje nego veliko bogatstvo; omiljelost više vrijedi nego srebro i zlato. 2 Bogati i siromašni žive jedni uz druge; Gospodin ih je sve stvorio. 3 Pametan čovjek vidi zlo unaprijed i sakrije se; ludi idu dalje i imaju štetu. 4 Plaća poniznosti, straha Božjega, jest bogatstvo, čast i život. 5 Trnje i zamke leže na putu himbenika; tko hoće očuvati život, drži se daleko od njih.