Svjetlost

03 listopad 2014Druga poslanica Korinćanima 4:1-12

1 Zato ne malakšemo, jer imamo ovu službu zbog milosrđa koje nam je iskazano. 2 Odrekli smo se tajnih i sramnih stvari; ne živimo u lukavstvu, niti izopačujemo riječ Božju, nego se navješćivanjem istine preporučujemo svakoj ljudskoj savjesti, pred Bogom. 3 Ako je naše evanđelje i zastrto, zastrto je onima koji propadaju. 4 Bog ovoga svijeta zaslijepio je umove nevjernika da ne vide svjetlo slavnog evanđelja Krista koji je Božja slika. 5 Ne propovijedamo naime sami sebe, nego Krista Isusa kao Gospodina, a sebe kao vaše sluge radi Isusa. 6 Bog koji reče: »Neka iz tame zasja svjetlo«, obasjao je naša srca pa nam u licu Isusa Krista sja spoznaja Božje slave.
7 Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas. 8 U svemu smo pritisnuti nevoljama, ali nismo skršeni; zbunjeni smo, ali ne očajavamo; 9 progone nas, ali mi nismo zapostavljeni; obaraju nas, ali mi ne padamo. 10 Uvijek nosimo Isusovo umiranje na svom tijelu da se očituje i Isusov život na našemu tijelu. 11 Doista, mi se uvijek predajemo na smrt da se i život Isusov očituje na našem smrtnome tijelu. 12 Dakle, smrt djeluje u nama, a život u vama.

Bog koji reče: »Neka iz tame zasja svjetlo«, obasjao je naša srca.

2 Korinćanima 4:6

SLIKA A Trail of Light (Put svjetlosti) slikara Boba Simpicha iz Colorado Springsa prikazuje šumarak jasika čije se lišće zlati obasjano jesenskim suncem. Pri samom vrhu sjaji se poput dragulja, dok se na tlu pod drvećem izmjenjuju sunčeva svjetlost i sjena. Govoreći o tom kontrastu, slikar je rekao: »Nisam mogao odoljeti svjetlosti koja se uspjela probiti do šumskog tla. To je čaroban prizor.«

Apostol Pavao je vjerinicima u Korintu napisao: »Bog koji reče: ‘Neka iz tame zasja svjetlo’, obasjao je naša srca pa nam u licu Isusa Krista sja spoznaja Božje slave« (r. 6). Zatim nastavlja opisujući životnu zbilju u kojoj smo »pritisnuti nevoljama, ali nismo skršeni; zbunjeni smo, ali ne očajavamo; progone nas, ali nismo zapostavljeni, obaraju nas, ali mi ne padamo« (r. r. 8,9).

Ima trenutka kada nam se zbog nevolja, tuge ili gubitka čini da svjetlost Božje milosti ne dopire do nas. Ipak, usprkos tamnim sjenama možemo vidjeti da je On s nama.

Ako danas do nas prodire tek pokoja zraka svjetlosti, nastojmo iznova otkriti da Božje svjetlo – Isus – uvijek svijetli u našim srcima.

– David McCasland

Kriste, sunce moje, divni duše čar,

izvor svakog dobra, Ti nebeski dar!

Kada život postane težak i obuzme nas tama,
Božje svjetlo još uvijek svijetli u našem srcu.