Ružičaste ovce

05 listopad 2014Evanđelje po Ivanu 10:7-18

7 Tada im Isus opet reče: »Zaista, zaista kažem vam: Ja sam vrata k ovcama. 8 Svi koji dođoše prije mene, tati su i razbojnici, i ovce ih nisu slušale. 9 Ja sam vrata. Tko uđe kroza me, spasit će se. On će ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti. 10 Tat ne dolazi nego da krade, ubija i upropaštava. Ja dođoh da imaju život, i to obilnije da ga imaju.
11 Ja sam dobri pastir. Pastir dobri daje svoj život za ovce. 12 A najamnik i koji nije pastir, kome ovce ne pripadaju, vidi vuka gdje dolazi, i ostavlja ovce, i bježi. I vuk ih grabi i razgoni. 13 A najamnik bježi, jer je najamnik i ne mari za ovce. 14 Ja sam dobri pastir, i poznajem svoje ovce, i one mene poznaju. 15 Kao što mene poznaje Otac, i ja poznajem Oca, tako svoj život polažem za svoje ovce. 16 I druge ovce imam koje nisu iz ovoga ovčinjaka, i njih mi valja dovesti, i čut će moj glas, i bit će jedno stado i jedan pastir. 17 Zato me ljubi Otac, jer ja svoj život polažem da ga opet uzmem. 18 Nitko ga ne otima od mene, nego ga ja sam od sebe polažem i vlast imam položiti ga, i vlast imam opet ga uzeti. Tu sam zapovijed primio od svojega Oca.«

Po tom će svi spoznati da ste Moji učenici,
ako ljubite jedni druge.

Ivan 13:35

PUTUJUĆI cestom od Glasgowa do Edinburga u Škotskoj, uživao sam u prekrasnom seoskom krajobrazu, a onda sam ugledao nešto vrlo smiješno. Na malom proplanku bilo je najveće stado ružičastih ovaca koje sam ikada vidio.

Znam da vlasnici često obilježavaju svoje ovce točkama različitih boja – ali ove su ovce bile stvarno uočljive. Vlasnik je svaku ovcu potpuno obojio u ružičasto. Svi su znali kome one pripadaju.

U Svetom pismu Kristovi se sljedbenici nazivaju ovcama, i oni imaju jedinstveni znak raspoznavanja. Što je »ružičasta boja« u životu Kristovih sljedbenika? Kako znamo tko je Isusov?

U Evanđelju po Ivanu Isus, Dobri pastir, govori o tome što nas razlikuje od drugih – ljubav. »Ljubite jedni druge! Kao što sam je ljubio vas… Po tom će svi spoznati da ste moji učenici, ako ljubite jedni druge« (r. 34,35).

Riječju i djelima vjernik mora pokazivati ljubav ljudima oko sebe. »Ljubljeni,« piše Ivan, »ako je Bog nas tako ljubio, i mi trebamo ljubiti jedni druge« (1 Ivanova 4:11). Ljubav kršćana prema drugima mora biti tako uočljiva kao ružičasto runo onih ovaca u Škotskoj.

– Dave Branon

Kao sljedbenike Isusa Krista naša bi nas ljubav trebala isticati u mnoštvu.