Gledati naopačke

15 listopad 2014Evanđelje po Mateju 8:1-4

1 Kad siđe s gore, išlo je za njim veliko mnoštvo naroda. 2 Tada dođe jedan gubavac, pade pred njega ničice i zamoli: »Gospodine, ako hoćeš, možeš me očistiti.« 3 Isus pruži ruku, dotače ga se i reče: »Hoću, očisti se!« I odmah se onaj očisti od svoje gube. 4 A Isus mu reče: »Pazi da nikomu ne kazuješ! Nego idi, pokaži se svećeniku i žrtvuj dar što ga je propisao Mojsije! Neka im to služi kao svjedočanstvo!«

Evanđelje po Mateju 9:9-12

9 Kad je Isus odatle otišao dalje, vidje čovjeka po imenu Mateja, gdje sjedi u carinarnici. Reče mu: »Pođi za mnom!« On ustade i pođe za njim. 10 Kad je onda u njegovoj kući sjedio za stolom, dođoše mnogi carinici i grješnici i sjedoše za stol s Isusom i s njegovim učenicima. 11 Farizeji to vidješe i rekoše njegovim učenicima: »Zašto jede vaš učitelj s carinicima i grješnicima?« 12 Isus je to čuo i odvratio: »Ne trebaju zdravi liječnika, nego bolesni.

Isus je to čuo i odvratio: »Ne trebaju zdravi liječnika, nego bolesni.«

Matej 9:12

KADA sam u Indiji, uvijek odlazim na bogoštovlje u zajednicu oboljelih od gube. Najveći napredak u liječenju postigli su liječnici misionari koji su bili spremni živjeti s bolesnicima. Rezultat toga je porast broja crkava u područjima gdje živi mnogo oboljelih od te smrtonosne bolesti.

U Mijanmaru sam posjetio domove za nezbrinutu djecu oboljelu od AIDS-a u kojima se kršćani volonteri trude nadomjestiti ljubav koju im je oduzela bolest. No najpoticajnija bogoštovlja kojih se sjećam bila su u okružnim zatvorima u Čileu i Peruu. Među poniženima, jadnima i potlačenima – odbačenima od ovoga svijeta – raste i širi se Božje kraljevstvo.

Ozbiljno shvatiti Božji poziv znači naučiti svijet gledati naopačke, kao što je to Isus činio. Umjesto da tražimo ugledne ljude koji nam mogu učiniti usluge, tražimo one koji nam nemaju što ponuditi. Umjesto jakih, nađimo slabe; umjesto zdravih, bolesne. Umjesto samopravednih, grješne. Nije li to način na koji Bog izmiruje svijet sa sobom? »Ne trebaju zdravi liječnika, nego bolesni… Jer ja nisam došao da pozovem pravednike, nego grješnike« (r. r. 12,13). Da biste vidjeli svijet kako treba, gledajte ga kao Isus, naopačke.

– Philip Yancey

Mijenjaj, o Bože, srce moje sad.

Gospode, želim biti kao ti.

Vidite li svijet u potrebi Isusovim očima?