Pravi prijatelj

18 listopad 2014Prva knjiga o Samuelu 20:32-42

32 A Jonatan odgovori svom ocu Šaulu: »Zašto da umre? Što je skrivio?«
33 Tada Šaul zavitla sulicu na nj, da ga probode. I upozna Jonatan da je njegov otac naumio ubiti Davida. 34 Sav gnjevan ustade Jonatan od stola. Drugog dana mjeseca mlađaka nije jeo ništa; jer je tugovao za Davidom, kad ga je njegov otac bio izgrdio.
35 Ujutro iziđe Jonatan u polje, kako je bio ugovorio s Davidom. Pratio ga je jedan mladi sluga. 36 On reče sluzi: »Trči i nađi strijele koje odapinjem!« Dok je momak trčao, odapne on strijele preko njega. 37 Kad momak dođe na mjesto na kojem su ležale strijele što ih je bio odapeo Jonatan, viknu Jonatan za momkom: »Strijele leže ispred tebe, tamo dalje!« 38 Još viknu Jonatan za momkom: »Brže, pohitaj! Ne stoj!« Sluga Jonatanu podiže strijele i donese ih svojemu gospodaru. 39 Sluga nije znao ništa, samo su Jonatan i David znali što je. 40 Jonatan preda svoje oružje sluzi, koji je bio s njim, i reče mu: »Idi, odnesi to u grad!« 41 Kad je sluga bio otišao, diže se David u pozadini, baci se ničice na zemlju na lice i pokloni se tri puta. Potom se poljubiše, i plakali su privijeni jedan uz drugoga; osobito je David plakao vrlo gorko. 42 Tada Jonatan reče Davidu: »Idi u miru! Što smo obojica prisegli u ime Gospodnje, za to je Gospodin svjedok između mene i tebe, između mojih i tvojih potomaka, dovijeka!«

Bolje je dvojici nego jednome.

Propovjednik 4:9

ROMAN Shane govori o prijateljstvu između Joea Starretta, farmera na američkom Divljem zapadu, i tajanstvenog revolveraša Shanea koji se je došao odmoriti na Joeovu farmu. Prijateljstvo se produbilo kada je Joe pomogao Shaneu u tučnjavi. Shane je zauzvrat pomogao njemu unaprijediti farmu i obraniti ju od moćnog stočara, vlasnika većine zemlje u tome kraju, koji je nakanio domoći se i njegove zemlje. Poštovali su jedan drugoga i bili su primjer onoga što piše u Bibliji: »Bolje je dvojici nego jednome… Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug« (r. r. 9,10).

Jonatan i David su biblijski primjer pravog prijateljstva. Njihovo je prijateljstvo došlo na kušnju kada je David posumnjao da ga kralj Šaul, Jonatanov otac, želi ubiti. Isprva je Jonatan sumnjao u to, ali David je bio siguran (1 Samuelova 20:2,3). Nakon nekog vremena odlučili su da će se David sakriti u polju, a Jonatan će o tome razgovarati s ocem. Kada su Šaulove namjere postale očitima, Jonatan i David plačući su se oprostili i David je pobjegao (r. 42).

Prihvatite li Isusovu ponudu spasenja, steći ćete pravog prijatelja – prijatelja koji je uvijek odan, koji vas podiže kad padnete. Iskazao vam je najveću ljubav koju prijatelji mogu imati jedan za drugoga – ljubav zbog koje je čak svoj život žrtvovao za vas (pročitajte Ivan 15:13).

– Jennifer Benson Schuldt

Isus je najpouzdaniji prijatelj.