Dobar temelj

19 listopad 2014Evanđelje po Mateju 7:24-29

24 Tko sluša ove moje riječi i izvršava ih, sličan je razboritu čovjeku koji sagradi svoju kuću na stijeni. 25 I udari pljusak, dođoše vode, zapuhaše vjetrovi i napadoše onu kuću; ali ona ne pade, jer je bila sagrađena na stijeni. 26 Nasuprot, tko sluša ove moje riječi, ali ih ne izvršava, nalik je na luda čovjeka koji sagradi svoju kuću na pijesku. 27 I udari pljusak, dođoše vode, zapuhaše vjetrovi i napadoše onu kuću. Ona pade, i njezin je pad bio velik.
28 Kad je Isus dovršio te riječi, mnoštvo je naroda bilo zadivljeno njegovim naukom. 29 Jer je učio kao onaj koji ima moć, a ne kao njihovi pismoznanci.

Tko sluša ove Moje riječi i izvršava ih, sličan je razboritu čovjeku koji sagradi svoju kuću na stijeni.

Matej 7:24

GRAĐEVINSKI poduzetnik koji je obnavljao staru kuću koju sam naslijedila, rekao mi je: »Imam loše vijesti za vas. Kada smo garažu počeli preuređivati u radnu sobu, otkrili smo da zidovi gotovo nemaju temelj. Morat ćemo ih srušiti, iskopati zemlju, napraviti temelj i sazidati nove zidove.«

»Zar baš morate?« razmišljala sam u sebi računajući dodatne troškove. »Ne možete to samo malo popraviti?« pitala sam. No, poduzetnik je bio neumoljiv. »Ako ne iskopamo dovoljno duboko i ne napravimo novi temelj, inspektor neće dati suglasnost za uporabnu dozvolu. Dobar temelj je od presudne važnosti.«

Dobar temelj čini razliku između nečega što je trajno i nečega što je privremeno. Isus je znao da iako su temelji nevidljivi, o njima ovisi čvrstoća i stabilnost kuće (r. r. 24,25), pogotovo kada zaprijete elementarne nepogode. Poznavao je i srca svojih slušatelja. Bit će u napasti odabrati lakši put, prečac, ili učinit nešto polovično samo da postignu željeni cilj.

Postoje temelji koji se mogu napraviti brže i lakše. Graditi svoj život na dobrom temelju je teško, ali Božja istini jedini je temelj na kojem je vrijedno graditi. Pa kada dođu životne oluje, kuća sagrađena na Njemu i oni koje On štiti ostaju stajati na mjestu.

– Marion Stroud

Mudar čovjek gradi kuću na Stijeni.