Uzaludan trud

28 listopad 2014Propovjednik 5:9-16

9 Tko ljubi novce, nema nikada dosta novaca. Tko ljubi bogatstvo, nema nikada dosta dobitka. I to je taština. 10 Množi li se dobro, množe se i njegovi uništavatelji. Što ima posjednik od toga osim da to gleda?
11 Sladak je san radniku, pa jeo malo ili mnogo; a bogatašu ne da presitost doći do sna. 12 Postoji ljuto zlo što ga vidjeh pod suncem: bogatstvo njegov posjednik čuva na vlastitu nesreću. 13 To bogatstvo propadne kojom zlom nezgodom. Ima li sina, ne ostane ništa u njegovoj ruci. 14 Kao što je došao gol iz majčina krila, tako mora opet otići. Za svoj trud ne nosi od svega toga ni onoliko koliko bi mogao ponijeti sa sobom u svojoj ruci. 15 I u tome je ljuto zlo: kako je došao, tako mora otići. Što ima čovjek od toga da se trudi za vjetar? 16 Uz to jede svega svoga vijeka u mraku, u mnogom jadu, u žalosti i ljutnji.

Što ima čovjek od toga da se trudi za vjetar?

Propovjednik 5:15

HOWARD Levitt ostao je bez svojeg 200.000 dolara skupog Ferarija na poplavljenoj autocesti za Toronto. Velikom je brzino uletio u ono što se činilo malom lokvom, da bi ustanovio da je voda mnogo dublja i da nadire velikom brzinom. Kada je voda došla do odbojnika, motor od 450 konjskih snaga se ugasio. Srećom, uspio je izaći iz automobila i popeti se na uzvisinu.

Howardov potopljeni automobil podsjeća me na Salomonovo zapažanje da »bogatstvo propadne kojom zlom nezgodom« (r. 13). Prirodne nepogode i nesreće mogu nam oduzeti dragocjene stvari. Pa i onda kada ih uspijemo sačuvati, ne možemo ih ponijeti sa sobom u nebo (r. 14). Salomon se pita: »Što ima čovjek od toga da se trudi za vjetar?« (r. 15). Uzaludno je truditi se i steći nešto što ćemo ionako izgubiti.

No, postoji nešto što ne propada i što možemo »ponijeti sa sobom«. Moguće je steći vječno bogatstvo koje će vrijediti u nebu. Njegujući vrline kao što su nesebično davanje (pročitajte Matej 19:21), poniznost (5:3) i duhovna izdržljivost (pročitajte Luka 6:22,23), steći ćemo vječnu nagradu koju je nemoguće uništiti. Hoće li blago za kojim žudite iščeznuti ovdje na zemlji? Ili »tražite ono što je gore, gdje Krist sjedi s desne strane Bogu!« (Kološanima 3:1)

– Jennifer Benson Schuldt

Sve blago na zemlji ne može se mjeriti s blagom na nebu.