Glazba i zvučnici

30 listopad 2014Druga poslanica Korinćanima 3:17 − 4:7

1 Svi zapovjednici četa i Johanan, Kareahov sin, i Azarja, Hošajin sin, i sav narod, malo i veliko, dođoše zajedno 2 i rekoše proroku Jeremiji: »Daj poslušaj našu molbu i pomoli se za nas Gospodinu, svojemu Bogu, za sav ovaj ostatak! Ostalo nas je samo malo od mnogih, kao što nas sam ovdje vidiš, 3 pa neka nam Gospodin, tvoj Bog, pokaže put kojim da idemo i kako da postupamo.«
4 Prorok Jeremija im odgovori: »Dobro, po vašoj želji pomolit ću se Gospodinu, vašemu Bogu, i svu odluku koju vam pošalje Gospodin kazat ću vam, a da vam ne zatajim ni riječi.« 5 Oni su uvjeravali Jeremiju: »Gospodin neka je istinit i pouzdan svjedok protiv nas ako ne postupimo posve po odluci što nam je preko tebe pošalje Gospodin, tvoj Bog! 6 Bilo što dobro ili zlo poslušat ćemo glas Gospodina, svojega Boga, kojemu te šaljemo da nam bude dobro. Mi ćemo zacijelo poslušati glas Gospodina, svojega Boga.«
7 Poslije deset dana dođe Gospodnja riječ Jeremiji. 8 On sazva Johanana, Kareahova sina, i sve zapovjednike četâ što su bili s njim, i sav narod, veliko i malo, 9 i reče im: »Ovako veli Gospodin, Izraelov Bog, kojemu me poslaste da iznesem preda nj vašu molbu: 10 Ako ostanete mirni u ovoj zemlji, sazidat ću vas, a ne razoriti, zasadit ću vas, a ne iščupati, jer mi je žao zbog nesreće koju sam vam učinio.
11 Ne bojte se babilonskoga kralja, kojega se plašite, ne bojte ga se« – govori Gospodin – »jer sam ja s vama da vam pomognem i da vas izbavim iz njegove ruke. 12 Učinit ću da nađete milosrđe, da se on milostivo zauzme za vas i da vam da stanovati u vašoj zemlji.

Međutim, to blago imamo u zemljanim posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas.

2 Korinćanima 4:7

CRISTOPHER Locke kupuje stare trube, trombone i francuske rogove i pretvara ih u akustična pojačala za iPhoneove i iPadove. Njegove su kreacije napravljene po uzoru na zvučnike, nalik trubi, kakve su imali gramofoni krajem 19. stoljeća. Glazba koju slušate putem Cristopherova analognog telegramofona ima »glasniji, jasniji, bogatiji i dublji zvuk« od onog što čujete s malih zvučnika elektroničkih naprava. Osim što je riječ o zanimljivom umjetničkom djelu, ti odbačeni puhači instrumenti ne trebaju struju za emitiranje glazbe koju ljudi vole slušati.

Riječi koje je Pavao uputio Kristovim sljedbenicima u Korintu podsjećaju nas da, živimo li za Krista i govorimo li drugima o Njemu, nismo glazba već samo zvučnici. »Ne propovijedamo naime sami sebe«, piše Pavao »nego Krista Isusa kao Gospodina, a sebe kao vaše sluge radi Isusa« (r. 5). Naša svrha nije da postanemo poruka, već da ju prenosimo svojim životom i usnama. »Međutim, to blago imamo u zemljanima posudama da ova silna moć bude od Boga, a ne od nas« (r. 7).

Ako stari rog može pojačati glazbu, onda možda i naši grješni životi mogu pojačati Božju dobrotu. Mi smo zvučnik; glazba i glasnoća dolaze od Njega!

– David McCasland

U Božjim rukama ništa nije neupotrebljivo.