Što je ljubav

31 listopad 2014Poslanica Rimljanima 5:1-8

1 Opravdani dakle vjerom imamo mir s Bogom po Gospodinu našemu Isusu Kristu. 2 Po njemu smo zadobili vjerom i pristup k ovoj milosti u kojoj stojimo, i hvalimo se nadom Božje slave. 3 A ne samo to, nego se hvalimo i nevoljama znajući da nevolja vodi strpljivosti; 4 a strpljivost pouzdanosti, a pouzdanost nadi; 5 nada se pak ne sramoti jer se Božja ljubav izli u naša srca Duhom Svetim, koji nam je dan. 6 Jer Krist, dok smo još bili slabi, umre u pravo vrijeme za bezbožnike. 7 Jer jedva tko umre za pravednika; za dobroga možda bi se tko usudio umrijeti. 8 A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas.

A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist,
kad smo bili još grješnici, umre za nas.

Rimljanima 5:8

PRIJE mnogo godina upitao sam mladića koji se uskoro namjeravao oženiti: »Kako znaš da ju voliš?« To ga je ozbiljno pitanje trebalo potaknuti da još jednom razmisli o ljubavi i braku. Nakon nekoliko trenutaka je odgovorio: »Znam da ju volim jer ostatak života želim provesti čineći ju sretnom.«

Razgovarali smo o tome što to znači – i o cijeni nesebičnosti koja uvijek želi najbolje onom drugom, umjesto da sebe stavlja na prvo mjesto.

Prava ljubav prije svega ima veze sa žrtvovanjem.

Ta se koncepcija temelji na biblijskoj mudrosti. U Svetome pismu nalazimo nekoliko grčkih riječi za ljubav, ali najviši oblik ljubavi je agape – ljubav koju određuje i pokreće žrtvovanje. Najbolji primjer te ljubavi je ljubav koju nam je u Isusu Kristu iskazao naš nebeski Otac. Po tome se vidi da smo mu dragocjeni. Pavao izjavljuje: »A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo još bili grješnici, umre za nas« (r. 8).

Ako je žrtvovanje prava mjera ljubavi, onda ne postoji veći dar od Isusa: »Jer je Bog tako ljubio svijet da je predao svojega jedinorođenog Sina« (Ivan 3:16).

– Bill Crowder

Ja uzvisujem ljubav Božju što se u Kristu objavi.

U Njeg’vu se predajem volju, jer On me grešnog izbavi.

Ljubav mjerimo onime čega smo se voljni odreći zbog nje.