Naranče ili mlijeko?

08 studeni 2014Pročitajte: Poslanica Hebrejima 5:5-14

5 Tako i Krist ne prisvoji sam slavnu službu velikog svećenika, nego mu je dade onaj koji mu reče:
»Ti si moj Sin,
ja te danas rodih.«
6 Kao što i na drugom mjestu govori:
»Ti si svećenik dovijeka
po Melkisedekovu redu.«
7 On je u vrijeme svoga tjelesnog života s velikom vikom i suzama prinosio prošnje i vapaje Onome koji ga je mogao izbaviti od smrti. I bio je uslišen za svoju smjernost. 8 Iako je bio Sin, naučio se je poslušnosti po muci. 9 Postigavši savršenstvo, postade svima koji ga slušaju uzrokom vječnoga spasenja, 10 proglašen od Boga velikim svećenikom po Melkisedekovu redu.
11 O tome bismo mogli mnogo govoriti, što je teško protumačiti, jer ste postali mlitavi u slušanju. 12 Doista, iako biste morali biti učitelji po godinama, vi opet trebate pouku o početnom poznavanju Božje riječi. Trebate mlijeko, a ne jaku hranu. 13 Tko god se naime hrani mlijekom, ne razumije izlaganje o pravdi, jer je dijete. 14 A za zrele je tvrda hrana, za one koji su praksom izvježbali svoje sposobnosti pa razlikuju dobro od zla.

A za zrele je tvrda hrana.

Hebrejima 5:14

KADA sam rekla svojoj mlađoj kćeri da nam u posjet dolazi i tromjesečno novorođenče, bila je oduševljena. Svojim djetinjim shvaćanjem gostoljubivosti predložila je da i novorođenčetu ponudimo hranu; mislila je da bi vjerojatno uživalo u sočnoj naranči koja je bila u zdjeli na kuhinjskoj radnoj plohi. Objasnila sam joj da tako maleno dijete može piti samo mlijeko – ali naranče će mu se sigurno svidjeti kada bude malo veći.

Biblija rabi tu sliku opisujući vjernikovu potrebu za duhovnom hranom. Temeljne biblijske istine su poput mlijeka – pomažu kršćanima da brzo napreduju i rastu (pročitajte 1 Petrova 2:2,3). Za razliku od toga, »za zrele je tvrda hrana« (Hebrejima 5:14). Vjernici koji odvoje vrijeme kako bi temeljito proučili i razumjeli osnove, mogu krenuti dalje i istražiti ostale biblijske istine i o njima podučavati druge. Za nagradu, duhovno zreli »razlikuju dobro od zla« (r. 14), stječu Božju mudrost (pročitajte 1 Korinćanima 2:6) i sposobni su prenositi Božje istine drugima (pročitajte Hebrejima 5:12).

Poput brižnog roditelja, Bog želi da duhovno rastemo. On zna da hranjenje samo duhovnim mlijekom nije najbolje za nas. On želi da krenemo dalje, rastemo i uživamo u okusu »tvrde hrane«.

– Jennifer Benson Schuldt

Gospodine, produbi moje razumijevanje Tvoje Riječi.
Neka me Sveti Duh vodi i prosvijetli moje srce.

Duhovno rastemo kada hranimo svoju vjeru.