Pozvani da slijedite

10 studeni 2014Pročitajte: Evanđelje po Mateju 4:18-22

18 Kad je išao pokraj Galilejskoga mora, vidje kako dva brata, Šimun koji se zove Petar i njegov brat Andrija, bacaju mrežu u more. Oni su bili ribari. 19 On im reče: »Pođite za mnom! Učinit ću vas ribarima ljudi.« 20 Smjesta ostaviše mreže i pođoše za njim. 21 Kad je odatle otišao dalje, vidje druga dva brata: Jakova, Zebedejeva sina, i njegova brata Ivana, kako sa svojim ocem Zebedejem popravljaju u lađici mreže. I pozva ih. 22 Oni smjesta ostaviše lađicu i oca i pođoše za njim.

On im reče: »Pođite za mnom!

Matej 4:19

DOK je bio u Jeruzalemu, moj je prijatelj vidio starog rabina kako hoda uz Zid plača. No, ono što mu je zapelo za oko bila su petorica mladića koji su hodali za njim. I oni su hodali pogrbljeno i šepali su – baš kao i rabin. Pripadniku ortodoksnog judaizma na prvi bi pogled bilo jasno zašto oponašaju svog učitelja. Oni su bili njegovi »sljedbenici«.

Kroz cijelu je povijest judaizma jedan od najčasnijih položaja za Židova bila prednost što može postati »sljedbenikom« mjesnog rabina. Dok bi ih podučavao, sljedbenici bi sjedili do rabinovih nogu. Razmišljali bi o njegovim riječima, gledali što radi i kako se odnosi prema životu i ljudima. Za sljedbenike je bila najveća čast služiti svome rabinu, ma kako neznatna zadaća bila. I budući da su mu se divili, odlučili su postati kao on.

Kada je Isus pozvao svoje učenike da ga slijede (r. 19), pozvao ih je da Mu dopuste da ih promijeni, da postanu kao On i da, poput Njega, vole one koji trebaju Spasitelja. Koliko smo počašćeni time što smo Njegovi sljedbenici, moralo bi se vidjeti i u našem životu. I mi smo pozvani privlačiti pozornost ljudi oko sebe time što hodamo, govorimo, mislimo i djelujemo kao Isus – rabin, učitelj naših duša.

– Joe Stowell

On vodi me, On vodi me! On svojom rukom vodi me!

I vjerno ću Ga slijediti, jer Božja ruka vodi me!

Slijedite Isusa i neka svi vide da je On vaš Rabin.