Isprepleteno korijenje

18 studeni 2014Pročitajte: Poslanica Hebrejima 13:15-25

15 Po njemu dakle prinosimo svagda Bogu zahvalnu žrtvu, to jest plod usana koje slave njegovo ime! 16 A ne zaboravljajte dobročinstva i zajedništva, jer se takvim žrtvama ugađa Bogu! 17 Slušajte svoje predstojnike i budite im podložni, jer oni bdiju nad vašim dušama kao oni koji će polagati račun; da to s radošću čine, a ne uzdišući, jer vam to ne pomaže! 18 Molite za nas, jer se uzdamo u to da imamo dobru savjest i da se nastojimo u svemu dobro vladati. 19 A još vas više molim da to činite, kako bih se što prije vratio k vama.
20 A Bog mira, koji po krvi vječnoga Saveza uskrisi od mrtvih velikoga pastira ovaca, Gospodina našega Isusa, 21 neka vas usavrši u svakome dobru, da vršite njegovu volju, čineći u nama što je ugodno pred njim, po Isusu Kristu kojemu slava u vijeke vjekova! Amen.
22 Molim vas, braćo, primite dobro ovu riječ ohrabrenja, jer vam pišem ukratko. 23 Znajte da je oslobođen naš brat Timotej. S njim ću vas vidjeti, ako brzo dođe. 24 Pozdravite sve svoje predstojnike i sve svete! Pozdravljaju vas ovi iz Italije. 25 Milost sa svima vama! Amen.

A ne zaboravljajte dobročinstva i zajedništva!

Hebrejima 13:16

KAD god razmišljam o čudesnosti svega što je Bog stvorio, uvijek me zadivljuju ogromna stabla sekvoje. Ti šumski divovi mogu narasti do otprilike 90 metara, a promjer im je oko 1,85 metara. Sekvoje mogu živjeti više od 3000 godina, a otporne su i na vatru. Zapravo, za njih su šumski požari korisni jer potiču otvaranje njihovih češera. Sjemenke padaju na šumsko tlo prekriveno pepelom i niču nova stabla. Vjerojatno najviše zadivljuje činjenica da sekvoja može rasti u samo 30 cm dubokoj zemlji i može se oduprijeti jakim vjetrovima. Tajna je njihove snage korijenje koje je isprepleteno s korijenjem drugih sekvoja. Stabla se međusobno podupiru i troše zajedničke izvore hrane.

Takav je i Božji plan za nas. Naša sposobnost da ostanemo stajati usprkos udarima vjetrova života je izravno povezana s ljubavlju i potporom koju primamo od Boga i jedni od drugih. Zato pisac poslanice Hebrejima piše: »Ne zaboravljajte dobročinstva i zajedništva« (r. 16). Zamislite kako bi bilo teško oduprijeti se nevoljama da netko s nama ne dijeli snagu svoga korijenja.

Velika snaga leži u isprepletenim darovima ohrabrivanja, zagovornim molitvama, uzajamnom tješenjenju, zagrljajima ili kad samo sjedimo i pokazujemo ljubav.

– Joe Stowell

Dopustite da se korijenje Božje ljubavi u vašem životu ispreplete s korijenjem onih koji trebaju vašu potporu.