Zbogom

19 studeni 2014Pročitajte: Knjiga Brojeva 11:1-10

1 Narod se stade glasno tužiti pred Gospodinom da mu je zlo. Kad je Gospodin to čuo, planu njegov gnjev. Oganj, što je izlazio od Gospodina, raspali se na njih i uništi jedan dio tabora. 2 Tada zavapi narod k Mojsiju za pomoć. Kad se Mojsije pomoli Gospodinu, ugasi se oganj. 3 To se mjesto prozva Tabera, jer se tamo bio raspalio na njih oganj, što je izlazio od Gospodina.
4 I kad se svjetina što je bila među njima polakomila za drugim jelima, stadoše sinovi Izraelovi opet jadikovati. Tužili su se: »Tko će nam dati da jedemo mesa? 5 Spominjemo se riba što smo ih jeli u Egiptu badava, krastavaca i dinja, poriluka, crvenoga luka i češnjaka. 6 A sad nam je da poginemo. Ovdje nema upravo ničega. Oči nam ne vide ništa drugo osim mane.« 7 Mana je bila kao sjeme korijandrovo i nalik na bdelij. 8 Narod je išao okolo i sakupljao je, mljeo je na žrvnjevima ili tucao u stupama, kuhao u loncima i pravio od nje kolače. Okus joj je bio kao okus kolača pripravljena s uljem. 9 Kad bi noću pala rosa na tabor, pala bi s njom i mana.

Narod se stade glasno tužiti pred Gospodinom… Kad je Gospodin to čuo, planu Njegov gnjev.

Brojevi 11:1

TIJEKOM sudjelovanja u half-Ironman trijatlonu, utrci dugoj 113 kilometara, Max Lucado iskusio je negativan utjecaj prigovaranja. »Nakon 1,9 kilometra plivanja i 90 kilometara vožnje biciklom nije mi baš preostalo mnogo snage za još 21 kilometar trčanja. A nije ni čovjeku koji je trčao pokraj mene. ’Ovo nema smisla. Ova je utrka nešto najgluplje što sam ikada učinio’, gunđao je. Ja sam mu na to odgovorio: ‘Zbogom!’« rekao je Max. Naime, znao je da će se složiti s njim bude li ga predugo slušao. Zato se pozdravio i nastavio trčati.

Među Izraelcima je bilo previše ljudi koji su predugo slušali one koji su prigovarali i počeli su se slagati s njima. Bogu se to nije sviđalo, i to s pravom. On je izraelski narod izbavio iz ropstva i pristao je živjeti među njima, a oni su još uvijek prigovarali.

Osim nevolja u pustinji, bili su nazadovoljni manom, hranom koju im je Bog svakoga dana davao. U svojim su jadikovkama zaboravili da je mana dar od Boga (r. 9) No, kako prigovaranje truje srce nezahvalnošću i može biti zarazno, Bog je to morao osuditi.

Ovo je siguran način da kažete »zbogom« prigovaranju: svakog se dana podsjetite na Božju vjernost i darežljivost.

– Marvin Williams

Priznavanje Božje vjernosti stišava nezadovoljstvo.