Možete li pomoći?

20 studeni 2014Pročitajte: Jakovljeva poslanica 2:14-20

14 Što koristi, braćo moja, ako tko kaže da ima vjeru, a djelâ nema? Zar ga može vjera spasiti? 15 Ako su brat ili sestra goli i nemaju svagdanje hrane, 16 i rekne im koji od vas: »Idite u miru, grijte se i nasitite se«, a ne dadu što im je potrebno za tijelo, što koristi? 17 Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u samoj sebi. 18 Ali reći će tko: Ti imaš vjeru, a ja imam djela. Pokaži mi svoju vjeru bez djela, a ja ću tebi pokazati vjeru iz svojih djela. 19 Ti vjeruješ da je jedan Bog. Dobro činiš. I đavli vjeruju pa dršću. 20 Hoćeš li znati, o ludi čovječe, da je vjera bez djela mrtva?

Tako i vjera: ako nema djela, mrtva je u samoj sebi.

Jakovljeva 2:17

DJELATNICIMA srednje škole u Barrowu, na Aljasci, dojadilo je gledati učenike kako upadaju u nevolje i kako ih gotovo pola prekida školovanje. Da bi ih potaknuli da nastave, osnovali su nogometnu momčad kako bi ih potaknuli da razvijaju osobne vještine, nauče djelovati kao tim i još neke stvari bitne za život. No, postoji jedan problem s nogometom u Barrowu vrlo je teško napraviti travnjak zbog velike hladnoće. Zato su učenici igrali nogomet na šljunčanom ili zemljanom igralištu.

Cathy Parker, koja je živjela na 6436 kilometara udaljenoj Floridi, čula je za tu nogometnu momčad i njihovo igralište. Osjetivši poticaj od Boga i zadivljena promjenama koje je vidjela kod učenika, prihvatila se posla. Otprilike godinu dana poslije novo igralište prekriveno umjetnim travnjakom bilo je dovršeno. Naime, Cathy je uspjela prikupiti nekoliko tisuća dolara da pomogne djeci koju i ne poznaje.

Nije stvar u nogometu – niti novcu. Prije dva dana čitali smo da ne zaboravljamo »dobročinstva ni zajedništva« (Hebrejima 13:16). Apostol Jakov nas podsjeća da svojim postupcima pokazujemo svoju vjeru. Potrebe u svijetu u kojem živimo su raznolike i goleme. No, ako ljubimo »svoga bližnjega kao samoga sebe!« (Marko 12:31), tada dosežemo ljude Božjom ljubavlju.

– Dave Branon

Otvorite srce Bogu da biste naučili suosjećati;
otvorite svoju ruku da biste pomogli.