Riješite se onoga što vas ometa

21 studeni 2014Pročitajte: Evanđelje po Mateju 13:14-22

14 Tako se ispunja na njima proroštvo Izaije koje glasi:
Slušat ćete, a ipak ne ćete razumjeti,
gledat ćete, a ne ćete vidjeti.
15 Otvrdnulo je srce ovoga naroda.
Uši su mu gluhe,
oči su mu zatvorene.
Ne će da vidi očima,
ne će da čuje ušima,
neće da razumije srcem
niti da se obrati,
da ga iscijelim.
16 A blago vašim očima što vide i vašim ušima što čuju! 17 Jer zaista kažem vam: Mnogi proroci i pravednici željeli su vidjeti što vi vidite, i ne vidješe, i čuti što vi čujete, i ne čuše.
18 Vi dakle shvatite prispodobu o sijaču! 19 Svakome koji sluša riječ o kraljevstvu, a ne razumije, dolazi nečastivi i grabi što je bilo posijano u njegovo srce. Takav je sjeme posijano na put. 20 Što je bilo posijano na kamenito tlo, to je onaj koji sluša riječ i prima je odmah s radošću. 21 Ali ne pusti korijena jer je nestalan. Kad zbog riječi navali nevolja ili progonstvo, on se odmah spotakne. 22 Što je bilo posijano među trnje, to je onaj koji sluša riječ. Ali svjetovne brige i varavo bogatstvo zaguše riječ, tako te ostane bez roda.

Ali svjetovne brige i varavo bogatstvo zaguše Riječ, tako te ostane bez roda.

Matej 13:22

JAWDAH Ibrahim, vlasnik restorana u Abu Ghoshu, selu nadomak Jeruzalema, nudi 50 % popusta onima koji na ulazu u njegov restoran ugase mobitel. On vjeruje da su pametni telefoni usredotočenost na razgovor i druženje zamijenili pretraživanjem interneta, slanjem SMS poruka i poslovnim razgovorima. »Tehnologija je korisna«, kaže Ibrahim »ali… kada ste s obitelji i prijateljima, možete se strpiti pola sata i uživati u hrani i ugodnom društvu.«

Kako nas lako može omesti mnogo toga, bilo da je riječ o našem odnosu s drugima ili s Bogom.

Isus je svojim sljedbenicima rekao da duhovne smetnje nastaju u srcu koje je otvrdnulo, zbog ušiju koje ne slušaju i očiju koje su zatvorene (pročitajte Matej 13:15). Koristeći se slikom ratara koji sije sjeme, Isus uspoređuje sjeme koje je palo među trnje s osobom koja čuje Božju riječ, ali čije je srce zaokupljeno drugim stvarima. »Ali svjetovne brige i varavo bogatstvo zaguše Riječ, tako da ostane bez roda« (r. 22).

Vrlo je bitno svakoga dana odvojiti dio vremena i isključiti sve što nas ometa, što zaokuplja naš um i usredotočiti se na Gospodina.

– David McCasland

Kada je Krist u središtu naše pozornosti, sve drugo dolazi na svoje mjesto.