Dugotrajna ogorčenost

23 studeni 2014Pročitajte: Poslanica Kološanima 3:12-17

12 Obucite se dakle kao izabranici Božji, sveti i ljubljeni, u srdačno milosrđe, dobrotu, poniznost, blagost i strpljivost. 13 Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi. 14 A povrh svega toga imajte ljubav koja je veza savršenstva! 15 Neka Kristov mir vlada u vašim srcima, na koji ste i pozvani u jednome tijelu. Budite zahvalni! 16 Kristova riječ neka prebiva u vama obilato. U svakoj mudrosti poučavajte i urazumljujte jedni druge psalmima, hvalospjevima i duhovnim pjesmama. Zahvalno pjevajte u svojim srcima Bogu. 17 Što god činite riječju ili djelom, sve činite u ime Gospodina Isusa, zahvaljujući Bogu Ocu po njemu.

Podnosite jedni druge i praštajte jedan drugome, ako netko ima tužbu protiv koga. Kao što je Gospodin vama oprostio, tako i vi.

Kološanima 3:13

Za vrijeme Drugoga svjetskog rata obitelj Corrie ten Boom živjela je u Nizozemskoj. Kao kršćani aktivno su sudjelovali u spašavanju židovskih obitelji. Nakon nekog vremena i sami su dospjeli u koncentracijski logor u kojem je Corriein otac nakon 10 dana umro. Njezina sestra Betsie također je umrla u logoru. Dok su bile zajedno, Betsiena vjera je pomogla ojačati Corrieinu vjeru.

I upravo je ta vjera pomogla Corrie oprostiti i najokrutnijem čuvaru logora. Dok su mržnja i želja za osvetom nastavljale uništavati živote mnogih, još dugo nakon što su logori prestali postojati, Corrie je znala važnu istinu: mržnja nanosi veće zlo onomu koji mrzi nego onomu koga mrzimo, bez obzira na to koliko se to činilo opravdanim.

Poput Corrie, svatko ima priliku voljeti svoje neprijatelje i odlučiti oprostiti. Oproštenje ne isključuje krivnju, ali kada opraštamo, pokazujemo Krista svijetu. »Budite jedni prema drugima plemeniti i milosrdni, praštajući jedni drugima kao što je i Bog u Kristu oprostio vama!« (Efežanima 4:32)

Bog će vam pomoći da se oslobodite mržnje dok budete gledali kako Duh sveti u vama gradi mjesto na kojem će drugi vidjeti Spasitelja.

– Randy Kilgore

Kada nekomu oprostimo, sličniji smo Kristu nego u bilo kojem drugom trenutku svojega života.