Sretan kraj

29 studeni 2014Pročitajte: Otkrivenje 21:1-7

1 Vidjeh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, ni mora više nema. 2 I vidjeh sveti grad, novi Jeruzalem, gdje silazi od Boga s neba, opremljen kao zaručnica, ukrašena svojemu zaručniku. 3 I začuh jaki glas s prijestolja gdje govori:
»Evo Božjega šatora među ljudima,
i prebivat će s njima,
i oni će biti njegov narod,
a sam će Bog biti s njima njihov Bog.
4 I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju,
i više ne će biti smrti,
ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti,
jer prvo prođe.«
5 I reče onaj koji je sjedio na prijestolju:
»Evo činim sve novo.«
I reče mi:
»Napiši: ove su riječi vjerne i istinite.«
6 I reče mi:
»Gotov je. Ja sam Alfa i Omega:
početak i svršetak.
Ja ću žednome dati
iz izvora žive vode besplatno.
7 Onaj koji pobijedi baštinit će ovo,
i bit ću mu Bog, a on će meni biti sin.

Vidjeh novo nebo i novu zemlju.

Otkrivenje 21:1

ZANIMLJIVO je da »radnja« Biblije završava tamo gdje je i započela. Prekinut odnos između Boga i ljudi konačno je obnovljen i prokletstvo 3. poglavlja Knjige Postanka više nije na snazi.

Koristeći se slikama iz edenskog vrta, Otkrivenje spominje rijeku žive vode i stablo života (Otkrivenje 22:1,2). Ali ovoga puta vrt zamjenjuje slika grada – grada punog onih koji veličaju Boga. Ni smrt ni tuga neće pokvariti tu scenu. Kada se probudimo u novom nebu i novoj zemlji, za nas će to napokon biti sretan kraj.

Nebo nije tek plod naših želja ili nešto u što možemo ili ne moramo vjerovati. To je konačno opravdanje svega stvorenja. Biblija nikada ne umanjuje ljudsku tragediju ili razočaranje – postoji li knjiga bolnije iskrena? – ali dodaje jednu ključnu riječ: privremeno. Što osjećamo sada, nećemo uvijek osjećati. Doći će vrijeme za novo stvaranje.

Za ljude koji se osjećaju zarobljenima u boli, koji su u razorenim domovima, u bijedi ili strahu – za sve nas – nebo obećaje bezvremenu budućnost zdravlja, blagostanja, zadovoljstva i mira. Biblija započinje obećanjem Otkupitelja u Knjizi Postanka (3:15) i završava istim obećanjem (Otkrivenje 21:1-7) – jamstvom buduće stvarnosti. Kraj će biti početak.

– Philip Yencey

Dobitak u nebu bit će kudikamo veći od gubitaka na zemlji.