Prodaje se »kako je«

30 studeni 2014Pročitajte: Otkrivenje 5:1-12

1 Vidjeh u desnici onoga koji je sjedio na prijestolju knjigu napisanu iznutra i izvana, a bila je zapečaćena sa sedam pečata. 2 I vidjeh silnoga anđela koji povika jakim glasom: »Tko je dostojan otvoriti knjigu i raskinuti njezine pečate?« 3 I nitko nije mogao na nebu, na zemlji i pod zemljom otvoriti knjigu i pogledati u nju. 4 Ja sam gorko plakao što se nitko ne nađe dostojan otvoriti knjigu i u nju pogledati. 5 Jedan od starješina napokon mi reče: »Prestani plakati, evo pobijedi lav iz Judina plemena, Davidov korijen! On će otvoriti knjigu i njezinih sedam pečata.«
6 I vidjeh posred prijestolja i četiriju bića i posred starješina Janganjca koji je stajao kao zaklan, a imao je sedam rogova i sedam očiju: to su sedam Božjih duhova poslanih po svemu svijetu. 7 On dođe i uze knjigu iz desnice onoga koji je sjedio na prijestolju. 8 Kad uze knjigu, četiri bića i dvadeset i četiri starješine padoše pred Jaganjcem. Svaki je imao citaru i zlatne čaše pune tamjana, što su molitve svetih. 9 I pjevahu novu pjesmu:
»Dostojan si uzeti knjigu
i otvoriti njezine pečate,
jer si bio zaklan i otkupio si Bogu svojom krvlju
ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda;
10 i učinio si ih našemu Bogu kraljevstvom i svećenicima,
i kraljevat će na zemlji.«
11 Vidjeh i začuh glas mnogih anđela oko prijestolja, i bića, i starješina. Bijaše njihov broj mirijade mirijarda i tisuće tisuća. 12 Oni su govorili jakim glasom:
»Dostojan je Jaganjac koji je zaklan
primiti silu i bogatstvo i mudrost,
jakost i čast, slavu i blagoslov.«

… jer si bio zaklan i otkupio si Bogu svojom krvlju ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda.

Otkrivenje 5:9

AKO u oglasu pročitate da se kuća prodaje »kako je«, to znači da vlasnik ne može ili ne želi trošiti novac na njezin popravak ili uljepšavanje. Sve što mora ili želi učiniti ili poboljšati, morat će platiti onaj tko ju kupi. Kada se nešto prodaje »kako je«, to je isto kao da piše: »Kupci, oprez! Možda će biti nužno značajnije ulaganje.«

Kada je Isus umro, dogodilo se nešto iznimno. Platio je najvišu moguću cijenu za svakoga od nas bez obzira na stanje u kojem se nalazimo. U 5. poglavlju Otkrivenja vidimo sliku neba gdje je Pobjednik »lav iz Judina plemena, Davidov korijen« i On je jedini dostojan »otvoriti knjigu i otvoriti njezine pečate« (r. 2). On dolazi kao Janje koje se veliča u novoj pjesmi: »Dostojan si uzeti knjigu i otvoriti njezine pečate, jer si bio zaklan i otkupio si Bogu svojom krvlju ljude od svakoga plemena i jezika, i puka, i naroda; i učinio ih našemu Bogu kraljevstvom i svećenicima, i kraljevat će na zemlji« (r. r. 9,10).

Isus Krist nas je dragovoljno kupio za Boga svojom krvlju. Kupljeni smo »kako je« sa svim nedostacima i oštećenjima. Znao je da nas treba obnoviti. Po vjeri smo dobili novoga Vlasnika i On nas obnavlja na slavu Božju. Divno je da nas je Bog poznavao, volio i kupio kakvi jesmo.

– David McCasland

Bog nas poznaje u dušu. Ne postoji onaj koga On ne može obnoviti.