Pogreške

06 sijecanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 22:39-51

39 Tada izađe i ode, po svom običaju, na Maslinsku goru. Za njim su pošli njegovi učenici. 40 Kad dođe tamo, reče im: »Molite se da ne padnete u kušnju!« 41 Udalji se od njih koliko se može kamenom dobaciti, klekne na koljena i pomoli se: 42 »Oče, ako hoćeš, uzmi ovu čašu od mene! Ali ne moja, nego neka bude tvoja volja!« 43 Tada mu se ukaza anđeo s neba i okrijepi ga. 44 Kad ga je napala smrtna tjeskoba, molio se još usrdnije. Njegov je znoj bio kao kaplje krvi što su tekle na zemlju. 45 Diže se od molitve i pođe k svojim učenicima, ali ih nađe gdje spavaju od žalosti. 46 Tada im reče: »Što spavate? Ustanite i molite se da ne padnete u kušnju!«
47 Dok je još govorio, pojavi se četa. Juda, jedan od dvanaestorice, išao je pred njom. On pristupi k Isusu i poljubi ga. 48 Isus mu reče: »Juda, poljupcem izdaješ Sina Čovječjega?« 49 Kad njegovi pratioci vidješe što će biti, viknuše: »Gospodine, da udarimo mačem?« 50 I jedan od njih udari slugu velikoga svećenika i odsiječe mu desno uho. 51 A Isus reče: »Pustite! Ne dalje!« Tada se dotače uha i iscijeli ga.

Tada se dotače uha i iscijeli ga.

Luka 22:51

Jazz-glazbenika Herbieja Hancocka pozvali su na početku karijere da svira u kvintetu, tada već slavnog, Milesa Davisa. Kada je došao na razgovor, Hancock je bio vrlo nervozan, ali taj je susret opisao kao lijepo iskustvo jer je Davis bio vrlo ljubazan. Tijekom jednog nastupa, usred Davisove solodionice, Hancock je odsvirao pogrešan akord. Sledio se, ali Davis je nastavio kao da se ništa nije dogodilo. »Odsvirao je neke note zbog kojih je moj pogrešan akord zvučao dobro«, rekao je Hancock. Kakav predivan primjer dobrog vodstva! Nije ukorio Hancocka, nije ga osramotio niti okrivio da mu je upropastio nastup. Jednostavno je prilagodio svoju dionicu i moguću veliku pogrešku pretvorio u nešto lijepo.

Ono što je Davis učinio za Hancocka, Isus je učinio za Petra. Kada je Peter odsjekao uho slugi Velikog svećenika koji je bio u mnoštvu koje je došlo uhititi Isusa, Isus »se dotače uha i iscijeli ga« (r. 51). Time je pokazao da je bit Njegova Kraljevstva ozdravljanje, a ne nanošenje boli. Isus je uvijek iskoristio pogreške svojih učenika kako bi pokazao da postoji bolji način rješavanja problema.

Što je Isus činio za svoje učenike, čini i za nas. A to što On čini za nas, mi možemo činiti za druge. Umjesto da preuveličavamo svaku pogrešku, možemo ju pretvoriti u predivno djelo opraštanja, ozdravljenja i otkupljenja.

– Julie Ackerman Link

Isus želi naše pogreške pretvoriti u zadivljujuće primjere svoje milosti.