Neobičan dažd

08 sijecanj 2015Pročitajte: Ezekiel 34:25-31

25 Učinit ću s njima Savez mira i divlje ću životinje istrijebiti iz zemlje, tako da u pustinji mogu stanovati sigurno i spavati po šumama. 26 Podijelit ću blagoslov njima i zemlji oko svoje gore i puštat ću dažd na vrijeme; blagoslovljen će to biti dažd. 27 Drveće će poljsko donositi svoje plodove i zemlja će davati svoj prirod. Stanovat će sigurno na svojoj grudi i spoznat će da sam ja Gospodin, kad slomim palice njihova jarma i izbavim ih iz ruke onih koji ih zarobiše.
28 Ne će više biti plijen narodima. Životinje ih ne će više jesti, nego će živjeti sigurno, i nitko ih ne će plašiti. 29 Učinit ću da im nikne obilat nasad. Nitko više u zemlji ne će umirati od gladi. Ne će više podnositi sramote od naroda. 30 Tada će spoznati da sam ja, Gospodin, njihov Bog, s njima i da su oni Izraelova Boga, moj narod, govori svemogući Gospodin. 31 Jer vi ste moje stado, stado moje paše, vi ljudi, a ja sam vaš Bog, govori svemogući Gospodin.«

Podijelit ću blagoslov njima i zemlji oko svoje gore i puštat ću dažd na vrijeme; blagoslovljen će to biti dažd.

Ezekiel 34:26

ŠTO je zajedničko ribama, punoglavcima i paucima? Svi su oni, u različitim dijelovima svijeta, poput kiše pali s neba. Ribe su pale na australski grad Lajamanu. Punoglavci su u nekoliko navrata pljuštali središnjim dijelovima Japana, a pauci su poput dažda padali na planinu San Bernardo u Argentini. Premda znanstvenici smatraju vjetar djelomično odgovornim za te zagonetne pljuskove, nitko ne zna pravi odgovor.

Prorok Ezekiel opisao je jedan još neobičniji dažd – dažd blagoslova (r. 26). Govorio je o vremenu kada će Bog poslati blagoslov nalik kiši da obnovi svoj narod. Izraelcima neće prijetiti opasnost od neprijateljskih naroda. Imat će dovoljno hrane, bit će slobodni od ropstva i oslobođeni sramote (r. r. 27-29). Ti će darovi obnoviti odnos Izraelskog naroda s Bogom. Znat će da je Bog s njima, »da su oni Izraelova Boga«, Njegov narod (r. 30).

Bog se ne mijenja. On i danas blagoslivilja one koji ga slijeda (pročitajte Jakovljeva 1:17). Nekada su ti blagoslovi obilni poput pljuska; ponekad su kao kapljice kiše. Bilo da ih je nebrojeno ili samo nekoliko, dobre stvari koje primamo od Boga prenose nam Božju poruku: »Vidim vašu potrebu, moji ste i skrbit ću za vas.«

– Jennifer Benson Schuldt

Svakodnevi blagoslovi svakodnevno nas podsjećaju na Boga.