Koji je vaš moto?

11 sijecanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 12:4-7,22-32

4 Kažem vam, prijatelji moji: Ne bojte se onih koji ubijaju tijelo, a dalje ne mogu ništa. 5 Pokazat ću vam koga da se bojite: Bojte se onoga koji nakon smrti ima moć baciti u pakao. Da, kažem vam: Njega se bojte! 6 Ne kupuje li se pet vrabaca za dva novčića? A ipak nijedan od njih nije zaboravljen kod Boga. 7 Tako je i kosa na vašoj glavi sva izbrojena. Ne bojte se dakle, vi ste vredniji od mnogo vrabaca.
22 Tada reče svojim učenicima: »Zato vam kažem: Ne brinite se za život: što ćete jesti, ni za tijelo: u što ćete se obući. 23 Jer je život vredniji od jela, i tijelo od odijela. 24 Pogledajte gavrane! Ne siju, ne žanju, nemaju skrovišta ni žitnica: Bog ih hrani. Koliko ste vi vredniji od ptica! 25 Tko od vas svojim brigama može produljiti svoj život pa i samo za jedan pedalj? 26 Ako dakle ne možete ni najmanje, zašto ste tako tjeskobno zabrinuti za ostalo? 27 Pogledajte ljiljane! Kako rastu! Ne rade, ne predu, a ipak vam kažem: Ni Salomon u svemu svom sjaju nije bio tako odjeven kao jedan jedini od njih. 28 I kad Bog travu, koja danas stoji na polju, a sutra se baca u peć, tako odijeva, koliko će više vas, malovjerni! 29 I zato ne pitajte što ćete jesti i što ćete piti, i ne uznemirujte se! 30 Za sve se to brinu neznabošci. Vaš Otac zna da vam to treba. 31 Nego tražite njegovo kraljevstvo, a ostalo će vam se dodati.
32 Ne boj se, malo stado; jer je volja vašega Oca da vam da kraljevstvo.

Ne bojte se dakle, vi ste vredniji od mnogo vrabaca.

Luka 12:7

U crtanom filmu Croods, glava obitelji spiljskog čovjeka Grug Crood vjeruje da ne postoji sigurno mjesto izvan njihove spilje. Tijekom noći stisnu se jedni uz druge kako bi ih mogao zaštititi. Misli da bi njegova kći trebala obuzdati svoju želju za pustolovinom jer to može samo prouzročiti nevolje. Njegov je moto: »Nikad se nemoj ne bojati.« Drugim riječima: »Uvijek se boj.«

Isus je svojim sljedbenicima često govorio upravo suprotno: »Ne bojte se.« Rekao je to Šimunu kada ga je pozvao da ga slijedi (pročitajte Luka 5:10). Kada je Jair, predstojnik sinagoge čija je kći bila na samrti, došao k Isusu, On ga je umirio istim riječima (8:50).

U 12. poglavlju Evanđelja po Luki čitamo da je Isus rekao učenicima da se ne boje jer se Bog za njih brine mnogo više nego za vrapce (r. 7). Nakon što je uskrsnuo, Isus je i ženama koje su došle na grob rekao: »Zdravo! (…) Ne bojte se!« (Matej 28:9,10)

Strah je svima poznati osjećaj. Zabrinuti smo zbog svoje obitelji, onoga što trebamo i neizvjesne budućnosti. Kako možemo naučiti vjerovati Bogu? On nam je dao temelj na kojem trebamo graditi pouzdanje u Njega: »Jer On reče: ‘Ne ću te ostaviti, niti ću te napustiti.’ Zato možemo s pouzdanjem govoriti: ‘Gospodin je moj pomoćnik, i ne ću se bojati!’« (Hebrejima 13:5,6)

– Anne Cetas

Božja ljubav nas oslobađa okova grijeha.