Pripovjedač

12 sijecanj 2015Pročitajte: Poslanica Kološanima 1:13-23

13 On nas izbavi od vlasti tame i premjesti u kraljevstvo svoga ljubljenog Sina. 14 U njemu imamo otkupljenje, njegovom krvlju oproštenje grijeha.
15 On je slika nevidljivoga Boga,
Prvorođeni prije svakoga stvorenja.
16 U njemu je sve stvoreno,
što god je na nebu i na zemlji,
vidljivo i nevidljivo,
bilo Prijestolja, bilo Gospodstva, bilo Poglavarstva, bilo Vlasti:
sve postoji po njemu i za njega je stvoreno.
17 A on je prije svega, i sve postoji u njemu.
18 On je glava tijelu Crkve,
on je početak,
prvorođeni od mrtvih,
da on bude u svemu prvi.
19 Bogu se svidjelo
nastaniti u njemu svu puninu
20 i po njemu pomiriti sve sa sobom,
izmirivši krvlju njegova križa
sva zemaljska i nebeska bića.
21 Vi ste nekoć bili otuđeni, duboko neprijateljski usmjereni, ogrezli u zlim djelima. 22 Sad vas Bog pomiri smrću njegova ljudskog tijela da vas privede k sebi svete, bez mane i krivnje, 23 ako samo ostanete utemeljeni i tvrdi u vjeri, nepokolebljivi u evanđeoskoj nadi, jer ste čuli evanđelje koje je propovijedano svakom stvorenju pod nebom, a ja Pavao postadoh mu poslužitelj.

Vi ste nekoć bili otuđeni… Sada vas Bog pomiri smrću Njegova ljudskog tijela.

Kološanima 1:21,22

NAKON američkoga Građanskog rata (1861.–1865.) general Unije, Lew Wallace, postao je guverner Novoga Meksika, područja koje još nije bilo priznato kao država. Dok je obavljao tu službu, susretao je velik broj onih koji su ušli u povijest Divljeg Zapada. Billy the Kid i šerif Pat Garett bili su neki od njih. I upravo je tamo Wallace napisao, prema mišljenju mnogih, najutjecajniju kršćansku knjigu 19. stoljeća Ben – Hur; priča o Kristu.

Gledajući okrutnost Građanskog rata i Divljeg Zapada, Wallace je svjedočio strašnim posljedicama grijeha na ljudski rod. I u životu i u njegovoj uspješnici jasno vidimo da jedino priča o Isusu Kristu ima moć otkupljenja i pomirenja.

Za svakoga Kristova sljedbenika vrhunac života je trenutak kada ga je Bog izbavio iz vlasti tame i premjestio u kraljevstvo svoga ljubljenog Sina. »U Njemu imamo otkupljenje, Njegovom krvlju oproštenje grijeha« (r. 14). Zato sada i mi možemo pripovijedati o Božjem divnom otkupljenju.

– Randy Kilgore

Želim o Kristu pričati i pjesmom Ga slaviti,

u srcu živi mom, neću to tajiti.

Bez Njega ne bih imao razlog da postojim,

ali primih Ga i sada vječno živim s Njim.

To što Krist radi u vašem životu vrijedi ispričati drugima.