Učinite nešto

19 sijecanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 7:37-46

37 U posljednji veliki dan blagdana stajao je Isus i vikao: »Tko je žedan, neka dođe k meni! Neka pije, tko vjeruje u mene, kako kaže Pismo. 38 Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe.« 39 A to reče za Duha kojega su imali primiti oni koji vjeruju u njega. Duh Sveti nije naime još bio došao, jer se Isus još nije bio proslavio.
40 Neki od naroda koji su čuli te riječi rekoše: »Ovo je zaista prorok!« 41 Drugi rekoše: »Ovo je Mesija!« Opet drugi: »Zar iz Galileje dolazi Mesija? 42 Ne kaže li Pismo: Mesija dolazi iz Davidova roda i iz mjesta Betlehema, odakle je bio David?« 43 Tako nastade prepirka u narodu zbog njega. 44 Neki od njih htjedoše ga uhvatiti, ali nitko ne stavi ruku na njega.
45 Dođoše dakle sluge svećeničkim glavarima i farizejima. Oni ih upitaše: »Zašto ga ne dovedoste?« 46 Sluge odgovoriše: »Nikad čovjek nije tako govorio kao taj čovjek.«

Sluge odgovoriše: »Nikad čovjek nije tako govorio kao taj čovjek.«

Ivan 7:46

AMERIČKI kongresmen John Lewis ima je samo 23 godine kada se kao borac za građanska prava Afroamerikanaca 1963. pridružio dr. Martinu Lutheru Kingu Jr. u povijesnom pohodu na Washington. Pola stoljeća nakon toga novinar Bill Moyers upitao je Lewisa kakav je dojam toga dana na njega ostavio govor dr. Kinga I Have a Dream (Imam san). Lewis je odgovorio: »Nakon toga govora niste se mogli jednostavno vratiti svakodnevnim poslovima. Morali ste nešto učiniti, morali ste nešto poduzeti. Krenuti. Otići van i razglasiti radosnu vijest.«

Mnogi koji su upoznali Isusa jednostavno ne mogu ostati ravnodušni. U Evanđelju po Ivanu 7:25-46 vidimo dvije različite reakcije na susret s Isusom. Dok »su mnogi vjerovali u Njega« (r. 31), vjerski su Ga vođe željeli ušutkati i poslali su »sluge da Ga uhvate« (r. 32). Vjerojatno su još uvijek bili tamo kada je Isus rekao: »Tko je žedan, neka dođe k Meni! Neka pije, tko vjeruje u Mene, kako kaže pismo. Rijeke će žive vode poteći iz njegove utrobe« (r. r. 37,38). Sluge su se vratile bez Isusa i svećenički glavari su ih pitali: »Zašto Ga ne dovedoste?« (r. 45) Odgovorili su: »Nikad čovjek nije tako govorio kao taj čovjek« (r. 46).

Isus i nas poziva da djelujemo, da se pokrenemo.

– David McCasland

Isusova smrt je oprala moje grijehe i sada me potiče na poslušnost.