A što kada Bog šuti?

20 sijecanj 2015Pročitajte: Prva knjiga o Kraljevima 19:1-12

1 Ahab ispripovjedi Izebeli sve što je učinio Ilija i kako je mačem poubijao sve proroke (boga Baala). 2 Tad posla Izebela glasnika k Iliji i zaprijeti mu: »Neka meni bogovi učine što hoće, ako ja sutra u ovo doba ne učinim s tobom isto onako kako si ti s njima!« 3 On se poboja, ustane i ode otamo kako bi se sklonio na sigurnu mjestu. Kad je došao u Beer Šebu u zemlji Judinoj, ostavi tamo svog slugu. 4 Sam ode dan hoda daleko u pustinju i sjedne onda pod jednu smreku. Želio je još samo umrijeti i molio se: »Dosta je toga. Uzmi, Gospodine, moj život; jer nisam bolji od svojih otaca!« 5 Potom leže i zaspa pod smrekom. Odjednom ga taknu Gospodnji anđeo i reče mu: »Ustani i jedi!« 6 Kad pogleda, ugleda pokraj glave pržen kolač i vrč vode. Jeo je i napio se i opet legao spavati. 7 Ali anđeo dođe još jednom, takne ga i reče: »Ustani i jedi! Jer ti je put dalek.«
8 Ustao je, jeo i pio, i putovao je, okrijepljen tim jelom, četrdeset dana i četrdeset noći, sve do Božje gore Horeba. 9 Tamo potraži pećinu i nastani se u njoj. Tada mu dođe riječ Gospodnja. On ga upita: »Što radiš ovdje, Ilija?« 10 On odgovori: »Pun sam revnosti za stvar Gospodina, Boga nad vojskama; jer sinovi Izraelovi ostaviše tvoj zavjet, tvoje žrtvenike razvališe i tvoje proroke pobiše mačem. Jedini ja ostadoh, ali i meni rade o glavi.« 11 On odvrati: »Iziđi i stani na goru pred Gospodina!« Tada prođe Gospodin pokraj njega. Pred Gospodinom je bio silan, žestok vihor. 12 Iza vihora dođe potres, pa oganj. Ali Gospodin nije bio u ognju. Poslije ognja dođe tih, blag lahor.

Potom (Ilija) leže i zaspa pod smrekom. Odjednom ga taknu Gospodnji anđeo i reče mu: »Ustani i jedi!«

1 Kraljevima 19:5

VOLIM fotografirati zalazak sunca na jezeru Michigan. Na nekim su fotografijama boje pastelne i nježne. Na drugima su izražajne i jarke. Nekada se sunce lagano spušta u jezero, a nekada je zalazak nalik snažnoj eksploziji.

Bilo da je riječ o fotografijama bilo o ljudima, draže mi je ovo drugo. No oboje svjedoče o djelima Božjih ruku. Kada je riječ o Božjem djelovanju u svijetu, prednost dajem snažnom djelovanju. Draži mi je dramatični odgovor na molitvu nego to što se Bog svakoga dana brine za nas. Ali i jedno i drugo rezultat je Božjega djelovanja.

Možda je i Iliji bilo draže snažno Božje djelovanje. Navikao je na to da mu se Bog pokazuje u svoj svojoj moći. Kada se molio, Bog mu se objavio na dramatičan način – prvo kada je porazio Baalove svećenike, zatim kada je objavio prestanak velike suše i kada je počela padati kiša (pročitajte 1 Kraljevima 18). A onda se Ilija uplašio kraljičine prijetnje i počeo bježati. Dok se skrivao, Bog je poslao anđela da ga nahrani kako bi mogao krenuti na put. Nakon 40 dana stigao je u Hebron. Ondje mu je Bog pokazao da se On objavljuje i u blagom lahoru, a ne samo u moćnim čudima (pročitajte 19:11,12).

Ako ste obeshrabreni jer se Bog nije pokazao u svoj svojoj veličini, možda vam se objavljuje u tišini.

– Julie Ackerman Link

Bog je u malim kao i u velikim stvarima.