Ne zaboravite Boga

21 sijecanj 2015Pročitajte: Ponovljeni zakon 8:11-18

11 Čuvaj se da ne zaboraviš Gospodina, Boga svojega, i da ne prestupiš njegovih zapovijedi, naredaba i zakona, što ti ih danas dajem! 12 Kad se do sitosti najedeš, sagradiš lijepe kuće i u njima se nastaniš, 13 kad se tvoja goveda i ovce naplode, kad ti se namnoži srebro i zlato, i sve tvoje imanje i blago kad se umnoži, 14 onda nemoj da se ponese tvoje srce, i ne zaboravi Gospodina, Boga svojega, koji te izveo iz egipatske zemlje, iz kuće sužanjstva; 15 koji te vodio preko velike i strašne pustinje, gdje su otrovne zmije i škorpioni, preko suhih krajeva gdje nema vode; koji ti je izveo vodu iz tvrde kao kremen stijene; 16 koji te hranio u pustinji manom koju nisu poznavali tvoji oci. On te ponižavao i kušao da ti napokon mogne iskazati dobro. 17 Ne pomišljaj u sebi: Moja snaga i moja jaka ruka pribavile su mi to bogatstvo! 18 Nego se spomeni Gospodina, Boga svojega; jer on je taj koji ti dade snagu da pribaviš bogatstvo, da tako ispuni svoj Savez što ga je zakletvom potvrdio tvojim ocima, kao što se dogodi danas.

Spominji se svojega Stvoritelja… prije nego dođu zli dani i prispiju godine za koje veliš: »Ne sviđaju mi se!«

Propovjednik 12:1

PRVA strofa nacionalne himne Gane glasi: »Bože, blagoslovi našu domovinu Ganu.« Narod Ugande pjeva: »O, Ugando, Bog te čuvao.« »Gospodine, blagoslovi naš narod« i »O, Bože, stvoritelju svega, upravljaj našim plemenitim nastojanjima« riječi su himna Južnoafričke Republike i Nigerije. Svi oni himnom kao molitvom zazivaju Boga da blagoslovi njihovu zemlju i njezin narod.

Mnoge himne u Africi i u drugim dijelovima svijeta svjedoče o Bogu kao Stvoritelju i Onome koji daje sve što trebamo. Ostali stihovi govore o pomirenju, promjeni i nadi za narod koji je često etnički, politički i društveno razjedinjen.

Pa ipak danas mnogi političari, a često i narod, zaboravljaju Boga i ne žive prema riječima svoje himne – naročito kada im je dobro. Ali zašto čekati da nas rat, bolest, vremenske nepogode, teroristički napadi ili kršenje sloboda i nepravda podsjete da potražimo Boga? Mojsije je opomenuo drevne Izraelce da ne zaborave Boga i da ne prestanu slijediti Njegove zapovijedi. Rekao je: »Kad se do sitosti najedeš, sagradiš lijepe kuće (…) ne zaboravi Gospodina« (Ponovljeni zak. 8:12,14).

Prisnost s Bogom kada smo jaki i zdravi priprema nas da kod Njega potražimo pomoć i nadu i kad »dođu zli dani«.

– Lawrence Darmani

Nemojmo zaboraviti svoga Stvoritelja. Neka to bude naša osobna himna.