Sanjkanje i molitva

30 sijecanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Marku 14:32-42

32 Dođoše u predio koji se zvao Getsemani. On reče svojim učenicima: »Sjedite ovdje, dok se pomolim!« 33 Samo uze sa sobom Petra, Jakova i Ivana. Tada poče drhtati i plašiti se. 34 Reče im: »Žalosna je moja duša do smrti. Ostanite ovdje i bdijte!« 35 Tada ode malo dalje, baci se na zemlju ničice i molio se da bi ga mimoišao ovaj čas, ako je moguće. 36 »Aba, Oče«, reče, »tebi je sve moguće; uzmi ovaj kalež od mene! Ali ne kako ja hoću, nego kako ti hoćeš.« 37 Tada dođe i nađe ih gdje spavaju. Reče Petru: »Šimune, ti spavaš? Zar nisi mogao bdjeti ni jednu uru? 38 Bdijte i molite se da ne padnete u napast! Duh je, istina, voljan, ali je tijelo slabo.« 39 Udalji se po drugi put i pomoli se istim riječima. 40 Kad se vratio, nađe ih opet gdje spavaju. Oči su im bile otežale, i nisu znali što bi mu odgovorili. 41 Dođe po treći put i reče im: »Jednako spavate i počivate? Dosta. Došao je čas. Evo, Sin Čovječji bit će predan u ruke grješnicima. 42 Ustanite, hajdemo! Evo, moj se izdajnik približio!«

U one dane otiđe Isus na goru da se pomoli. Svu noć provede s Bogom u molitvi.

Luka 6:12

KADA kod nas u Michiganu padne snijeg, okupim svoje unuke, uzmem plastične saonice i idemo se sanjkati u stražnje dvorište. Za 10 sekundi spustimo se niz brežuljak, popnemo se i opet se spustimo.

Kada s grupom tinejdžera putujem na Aljasku, i mi idemo na sanjkanje. Autobusom dođemo na vrh planine. Sjednemo na saonice i sljedećih 10 do 20 minuta (ovisno o odvažnosti) strmoglavo jurimo niz planinu nastojeći sačuvati živu glavu.

Deset sekundi u mojem dvorištu ili 10 minuta na planini Aljaske. U oba slučaju to zovemo sanjkanje, ali postoji velika razlika.

Razmišljao sam o tome u odnosu na molitvu. Nekada je naša molitva nalik na onih »10 sekundi u dvorištu« – brza, spontana molitva prije jela. Drugi put je slična »spustu niz planinu« – dugačko, duboko iskustvo koje iziskuje koncentraciju i strast u odnosu s Bogom. Obje imaju svoje mjesto i bitne su za naš život.

Isus se molio često i nekada vrlo dugo (r. 12 i pročitajte Marko 14:32-42). U oba slučaja donesimo čežnju svoga srca Bogu. Bilo da je riječ o »dvorištima ili planinama našega života«.

– Dave Branon

Srce molitve je molitva iz srca.