Vrijeme za sve

03 ozujak 2015Pročitajte: Propovjednik 3:1-13

1 Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom. 2 Ima vrijeme kad se rađa, i vrijeme kad se umire; vrijeme kad se sadi, i vrijeme kad se čupa posađeno; 3 vrijeme kad se ubija, i vrijeme kad se iscjeljuje; vrijeme kad se obara, i vrijeme kad se gradi; 4 vrijeme plača i vrijeme smijeha; vrijeme tugovanja i vrijeme igranja; 5 vrijeme kad se baca kamenje, i vrijeme kad se skuplja kamenje; vrijeme kad se grli, i vrijeme kad se rastaje; 6 vrijeme kad se traži, i vrijeme kad se gubi; vrijeme kad se čuva, i vrijeme kad se razbacuje; 7 vrijeme kad se dere, i vrijeme kad se šiva; vrijeme kad se šuti, i vrijeme kad se govori; 8 vrijeme kad se ljubi, i vrijeme kad se mrzi; vrijeme rata, i vrijeme mira.
9 Što koristi dakle čovjeku koji se trudi sva njegova muka? 10 Vidjeh nevolju koju Bog naprti ljudima, da se muče oko nje. 11 On čini sve lijepo u svoje vrijeme. I svijet je on predao njihovu istražujućem duhu, ali tako da ne može čovjek djelo što ga stvori Bog dokučiti od početka do svršetka. 12 Spoznadoh: Ništa bolje nema za njih nego da se vesele i uživaju u životu. 13 A i da čovjek jede i pije, i uživa život uza svu svoju muku, dar je to Božji.

Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom.

Propovjednik 3:1

AKO ste slični meni, teško vam je reći ne kada je u pitanju preuzimanje nove obveze – osobito ako je za opće dobro i ako se odnosi na izravno pomaganje drugima. Postoje opravdani razlozi da pomno biramo prioritete u životu. Ipak, ako ne pristanemo nešto učiniti, osjećamo se krivima ili mislimo da smo kao vjernici zakazali.

No, prema onome što čitamo u Propovjedniku 3:1-8, mudrost je uvidjeti da sve u životu ima svoje vrijeme – u životu ljudi i u prirodi. »Sve ima svoje vrijeme. Svaka stvar ima svoje vrijeme pod nebom« (r. 1).

Možda se uskoro ženite ili po prvi put postajete roditelj. Možda završavate školovanje i tražite posao ili iz radnog odnosa odlazite u mirovinu. Kako prolazimo iz ‘jednog vremena u drugo’, naši se prioriteti mijenjaju. Možda ćemo morati prestati raditi ono što smo radili u prošlosti i svoju snagu usmjeriti na nešto drugo.

Kada se životne okolnosti i obveze mijenjaju, moramo odgovorno i mudro odabrati kakve ćemo obveze preuzeti nastojeći pritom sve raditi »na Božju slavu« (1 Korinćanima 10:31). U Mudrim izrekama 3:6 nalazimo ovo obećanje: »Misli na Njega na svim svojim putovima i On će ti ravnati staze.«

– Poh Fang Chia

Predanje Isusu je poziv na koji moramo odgovarati svakoga dana.