Otajstvo

06 ozujak 2015Pročitajte: Poslanica Rimljanima 5:1-11

1 Opravdani dakle vjerom imamo mir s Bogom po Gospodinu našemu Isusu Kristu. 2 Po njemu smo zadobili vjerom i pristup k ovoj milosti u kojoj stojimo, i hvalimo se nadom Božje slave. 3 A ne samo to, nego se hvalimo i nevoljama znajući da nevolja vodi strpljivosti; 4 a strpljivost pouzdanosti, a pouzdanost nadi; 5 nada se pak ne sramoti jer se Božja ljubav izli u naša srca Duhom Svetim, koji nam je dan. 6 Jer Krist, dok smo još bili slabi, umre u pravo vrijeme za bezbožnike. 7 Jer jedva tko umre za pravednika; za dobroga možda bi se tko usudio umrijeti. 8 A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas. 9 Mnogo ćemo dakle više biti po njemu spašeni od gnjeva, kad smo sad opravdani njegovom krvlju. 10 Ako smo doista pomireni s Bogom, smrću njegova Sina, dok smo još bili neprijatelji, mnogo ćemo se više kao pomireni spasiti po njegovu životu. 11 A ne samo to, nego se hvalimo u Bogu po svojemu Gospodinu Isusu Kristu, po kojemu sad primismo pomirenje.

A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas.

Rimljanima 5:8

JEDNA od najpopularnijih turističkih znamenitosti Velike Britanije su veliki kameni blokovi Stonehengea. Ti uspravni granitni stupovi kriju u sebi i veliku tajnu. Svake godine mnoštvo ljudi dolazi u Stonehenge s istim pitanjem: Zašto to kamenje stoji uspravno? Tko je uspio napraviti taj izniman građevinski pothvat? I više od svega zanima ih kako su to učinili. Ali posjetitelji odlaze bez odgovora. Kamenje šuti i tajna ostaje neriješenom.

U Bibliji čitamo o još većoj tajni, otajstvu – činjenici da je Bog postao čovjekom i došao živjeti među nama. U Prvoj poslanici Timoteju 3:16 Pavao je napisao: »… veliko je otajstvo pobožnosti: Onaj koji je očitovan u tijelu, opravdan je u Duhu, ukazao se anđelima, propovijedan je poganima; svijet u Njega povjerova, uznesen je u slavi.«

Ovaj je kratki prikaz Isusova života – otajstvo pobožnosti – izniman. No, što je potaknulo Stvoritelja svemira da dođe, živi i umre za svoje stvorenje, nije tajna. »A Bog pokazuje svoju ljubav prema nama tako što Krist, kad smo bili još grješnici, umre za nas« (Rimljanima 5:8). Božja beskrajna ljubav prema nama je otajstvo, a križ je otajstvo učinio tako jednostavnim da ga svatko može razumjeti.

– Bill Crowder

Kristovo utjelovljenje je možda tajna, ali Božja ljubav nije.