Vrata za mačke

09 ozujak 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 10:1-10

1 Zaista, zaista kažem vam: Tko ne ulazi na vrata u ovčinjak, nego prelazi na drugom mjestu, on je tat i razbojnik. 2 A tko ulazi na vrata, pastir je ovcama. 3 Njemu vratar otvara, i ovce slušaju njegov glas. On zove svoje ovce po imenu i izvodi ih. 4 I kad izvede sve svoje ovce, ide pred njima, i ovce idu za njim jer poznaju njegov glas. 5 A za tuđinom ne idu, nego bježe od njega, jer ne poznaju tuđega glasa.« 6 Tu im usporedbu kaza Isus. Ali oni ne razumješe što im htjede time kazati.
7 Tada im Isus opet reče: »Zaista, zaista kažem vam: Ja sam vrata k ovcama. 8 Svi koji dođoše prije mene, tati su i razbojnici, i ovce ih nisu slušale. 9 Ja sam vrata. Tko uđe kroza me, spasit će se. On će ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti. 10 Tat ne dolazi nego da krade, ubija i upropaštava. Ja dođoh da imaju život, i to obilnije da ga imaju.

Ja sam vrata. Tko uđe kroza Me, spasit će se. On će ulaziti i izlaziti i pašu nalaziti.

Ivan 10:9

MOJ muž Jay i ja imamo novog člana obitelji – dvomjesečnoga prugastog mačića kojeg smo nazvali Jasper. Zbog njegove sigrunosti morali smo promijeniti neke navike, kao što je nezatvaranje vrata. No, nešto još uvijek predstavlja problem: otvoreno stepenište. Mačke se vole penjati. Čak i ovako male, znaju da svijet izgleda mnogo bolje gledan odozgo. Zato svaki put kad je Jasper sa mnom u prizemlju, svim silama želi ići na kat. Moj trud da bude na sigurnom često ne daje rezultate. Rešetkasta vrata na dnu stepeništa, koja su dovoljna zapreka za djecu i pse, za mačke ne predstavljaju problem.

Dvojba u vezi s mačkama i vratima podsjetila me je na usporedbu koju je Isus upotrijebio da opiše sebe: »Ja sam vrata k ovcama« (Ivan 10:7). Pastiri na Srednjem Istoku bili su dio prolaza kojim su ovce ulazile ili izlazile iz tora. Noću, kada bi ovce bile u sigurnosti tora, pastir bi legao u prolaz tako da ni ovce ni grabežljivci ne bi mogli proći pokraj njega.

Iako se trudim zaštititi Jaspera, nisam spremna biti vrata. Imam pametnijeg posla. No, upravo to Isus čini za nas. Stavlja se između nas i našeg neprijatelja, đavla. Štiti nas da nam duhovno ne naškodi.

– Julie Ackerman Link

Što ste bliže Pastiru, to ste dalje od vuka.