Zaprepašćujuća prisnost

11 ozujak 2015Pročitajte: Posl. Rimljanima 8:14-17,24-26

14 Jer koji god se vladaju po Duhu Božjemu, oni su sinovi Božji. 15 Niste naime primili duha ropstva da biste se opet bojali, nego ste primili Duha posinstva u kojem vapimo: »Aba, Oče!« 16 Taj Duh svjedoči našemu duhu da smo djeca Božja. 17 A kad smo djeca, i baštinici smo: baštinici Božji i subaštinici Kristovi, jer ako s njime trpimo, bit ćemo s njime i proslavljeni.
24 U nadi se naime spasismo. A nada koja se vidi, nije nada; jer što tko vidi, kako će se tome nadati? 25 Ako li se nadamo onome što ne vidimo, čekamo sa strpljivošću.
26 A tako nam i Duh pomaže u našoj slabosti; jer ne znamo za što ćemo se moliti kako treba, nego sam Duh posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem.

Niste naime primili duha ropstva… nego ste primili Duha posinstva u kojem vapimo: »Aba, Oče!«

Rimljanima 8:15

ZA vrijeme mandata američkog predsjednika Johna F. Kennedyja fotoreporteri bi ponekad snimili neobične prizore. Predsjednik i njegovi savjetnici sjede u Ovalnom uredu i raspravljaju o sudbini svijeta. U isto vrijeme predsjednikov dvogodišnji sin John-John puzi ispod i oko radnog stola, očito ne mareći za protokol i važne državne poslove. On je došao svome tati.

Upravo je to ta zaprepašćujuća prisnost koja u sebi sadržava riječ Aba kada je Isus rekao: »Aba, Oče… Tebi je sve moguće« (Marko 14:36). Bog je možda suvereni vladar svemira, ali kroz svoga Sina Bog je postao dostupan kao svaki drugi otac. U 8. poglavlju Poslanice Rimljanima nailazimo na još veću prisnost. Božji duh živi u nama, kaže Pavao, i kada ne znamo kako ili za što bismo se trebali moliti, »Duh posreduje za nas neiskazanim uzdisanjem« (r. 26).

Isus je došao da nam pokaže da je savršeni i sveti Bog bio sretan što je mogao pomoći udovici koja je dala dvije lepte, zatim rimskom stotniku, prezrenom cariniku i razbojniku na križu. Dovoljno je da zavapimo »Aba, Oče« ili ako ne možemo ni to, samo uzdišimo. Bog nam je postao toliko blizak.

– Philip Yancey

Molitva je prisni razgovor s našim Bogom.