Ogledala

13 ozujak 2015Pročitajte: Poslanica Filipljanima 2:1-5

1 Ako, dakle, postoji kakvo ohrabrenje u Kristu, ako postoji kakva utjeha ljubavi, ako postoji kakvo zajedništvo Duha, ako mi želite iskazati suosjećanje i sućut, 2 učinite mi ovu radost: budite istoga mišljenja, gajite istu ljubav, jednako osjećajte i razmišljajte! 3 Ništa ne činite iz prkosa ili radi tašte slave, nego u poniznosti smatrajte jedni druge većim od sebe! 4 Ne gledajte samo svaki na svoje, nego i ono što je drugih! 5 Budite jedni prema drugima kao što je Krist Isus.

Tada napravi mjedenu umivaonicu i njezino podnožje od mjedi, od ogledalâ ženâ poslužiteljica, što su služile na ulazu u Šator svjedočanstva.

Izlazak 38:8

MOJSIJE je okupio izraelski narod kako bi započeli gradnju svetišta, Šatora svjedočanstva (pročitajte Izlazak 35 – 39). Pozvao je Besalela, koji je bio posebno nadaren za izradu predmeta od mjedi, da pomogne u izradi namještaja. Čitamo da su žene, koje su služile na ulazu u Šator, darovale svoja brončana ogledala (r. 8). Dale su ih jer su željele pomoći da se pripremi mjesto gdje će prebivati Bog.

Odreći se svojih ogledala? Većini nas to bi bilo vrlo teško. Nitko to od nas i ne traži, ali nas potiče da razmislimo o tome koliko preispitivanje i samodostatnost mogu biti štetni. Počinjemo previše razmišljati o sebi, a nedovoljno o drugima.

Kada uspijemo brzo zaboraviti kako izgledamo i sjetiti se da nas Bog voli onakve kakvi jesmo – sa svom našom nesavršenosti – tada ćemo moći početi ne gledati samo »svaki na svoje, nego i ono što je drugih!« (Filipljanima 2:4)

Sveti Augustin je rekao da se gubimo kada volimo sebe, ali se nalazimo kada volimo druge. Drugim riječima, tajna sreće nije da naše lice izgleda dobro nego da nekome darujemo svoje srce, darujemo svoj život, darujemo sebe u ljubavi.

– David Roper

Srce usredotočeno na druge neće biti zaokupljeno sobom.