Neželjeni posjetitelji

17 ozujak 2015Pročitajte: Jakovljeva poslanica 1:2-12

2 Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje, 3 znajući da iskušenjima vaša vjera biva utvrđena u postojanosti. 4 A postojanost neka bude zrela na djelu, da budete savršeni i potpuni, bez ikakva nedostatka. 5 Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka ište u Boga koji daje svima obilato, bez prigovora, i dat će mu se. 6 Ali neka ište s vjerom, ne sumnjajući ništa, jer tko sumnja, sličan je morskomu valu koji vjetar podiže i goni. 7 Takav čovjek neka ne misli da će primiti što od Gospodina. 8 Čovjek razdijeljene duše nestalan je na svim svojim putovima.
9 Neka se brat neugledna roda hvali svojim uzdignućem, 10 a bogati svojim poniženjem, jer će proći kao cvijet trave. 11 Jer sunce zapeče žegom, osuši travu, i njezin cvijet otpade, i krasota njezina uvenu. Tako će i bogati uvenuti na svojim putovima.
12 Blažen čovjek koji podnese kušnju jer će, kad bude prokušan, primiti vijenac života koji je Gospodin obećao onima što ga ljube.

Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje, znajući da iskušenjima vaša vjera biva utvrđena u postojanosti.

Jakovljeva 1:2,3

NEDAVNO smo moja supruga Marlene i ja primili uznemirujući poziv našega sina i njegove žene. Večer prije u svojoj su kući pronašli dva šišmiša. Znam da su šišmiši korisni za održavanje ravnoteže u prirodi, ali ne mogu reći da ih jako volim, naročito ako lete po kući. Bili smo sretni što smo mogli otići k njima i pomoći im. Uspjeli smo zatvoriti rupe kroz koje su ti neželjeni posjetitelji ušli u njihovu kuću.

Jedan drugi neželjeni posjetitelj, koji često ulazi u naš život, je patnja. Kada dođu kušnje, često nas obuzme panika ili malodušnost. No, nevolje mogu biti oruđem kojim se naš nebeski Otac koristi da bi nas učinio sličnijima Kristu. Zato Jakov piše: »Iskreno se radujte, braćo moja, kad padnete u različite kušnje, znajući da iskušenjima vaša vjera biva utvrđena u postojanosti« (r. r. 2,3).

Nitko od nas ne traži da u nevoljama i trpljenju uživamo. Ali kada dođu ti neželjeni posjetitelji, potražimo u njima Božje djelovanje i vjerujmo da ih On može upotrijebiti da nas učini sličnijima svome Sinu.

– Bill Crowder

Put Gospoda moga je najbolji put,

mada je i često kamenjem nasut.

On zna što je dobro u mom životu;

Njemu se predajem, On vjeran je svud.

Nevolje će možda doći, ali Bog je uvijek s nama.