Opasne prečice

18 ozujak 2015Pročitajte: Evanđelje po Mateju 4:1-10

1 Tada Isusa odvede Duh u pustinju da ga kuša đavao. 2 Postio je četrdeset dana i četrdeset noći. Tada ogladnje. 3 Onda pristupi k njemu napasnik i reče: »Ako si Sin Božji, zapovjedi da se ovo kamenje pretvori u kruhove!« 4 On mu odgovori: »Stoji pisano:
Čovjek ne živi samo o kruhu
nego o svakoj riječi što dolazi iz Božjih usta.«
5 Tada ga uze đavao sa sobom u Sveti Grad, postavi ga navrh Hrama 6 i reče mu: »Ako si Sin Božji, baci se dolje! Jer stoji pisano:
Anđelima je naložio za tebe.
Oni će te nositi na svojim rukama
da ne zapneš nogom za kamen.«
7 Isus mu odvrati: »Stoji također pisano: Ne kušaj Gospodina, svojega Boga!«
8 Tada ga uze đavao sa sobom na vrlo visoku goru. Tamo mu pokaza sva kraljevstva svijeta s njihovom krasotom 9 i reče mu: »Sve ću ti ovo dati ako padneš ničice i ako mi se pokloniš.« 10 Tada mu zapovjedi Isus: »Odstupi, sotono! Stoji pisano:
Gospodinu, svojemu Bogu,
klanjaj se i njemu jedinomu služi!«

Stoji pisano: »Čovjek ne živi samo o kruhu nego o svakoj riječi što dolazi iz Božjih usta.«

Matej 4:4

ZA vrijeme nedavnih izbora u mojoj domovini jedna je siromašna majka mijenjala svoj glas za paket pelena. Razgovarale smo o prednostima svakog kandidata i njezin me je izbor razočarao. »A što je s tvojim uvjerenjam?« pitala sam ju. Nije odgovorila. Šest mjeseci nakon pobjede njezina kandidata sve je poskupjelo… čak i pelene!

U zemljama diljem svijeta politička korupcija nije ništa novo. Ni duhovna korupcija nije ništa novo. U Evanđelju po Mateju pročitali smo da je sotona pokušao namamiti Isusa da ‘proda’ svoje uvjerenje (r. r. 1-10). Došao je k Njemu kada je bio umoran i gladan. Ponudio Mu je trenutačno olakšanje, svježi kruh istoga trena, čudesno izbavljenje, sva kraljevstva ovoga svijeta u svoj svojoj slavi.

Ali Isus se nije dao prevariti. Znao je da su prečice opasni neprijatelji. Možda nude oslobođenje od patnje, ali u konačnici, bol koju donose veća je nego što možete zamisliti. Dok ga je sotona kušao, Isus je triput rekao: »Stoji pisano« (r. r. 4,7,10). Nije odstupio od onoga što je znao da je istina, od onoga što je Bog rekao i što je zapisano u Božjoj riječi.

Kada prolazimo kroz kušnje, Bog može pomoći i nama. Da bismo izbjegli opasne prečice, oslonimo se na Njega i Njegovu riječ.

– Keila Ochoa

Božji put nije lagan, ali vodi vječnom zadovoljstvu.