Dar nade

20 ozujak 2015Pročitajte: Knjiga o Sucima 13:1-7

1 Kad su sinovi Izraelovi opet činili što se nije sviđalo Gospodinu, dade ih Gospodin u ruke Filistejcima četrdeset godina.
2 A živio je tada jedan čovjek iz Sore, od plemena Danovih sinova, po imenu Manoah. Žena je njegova bila nerotkinja i nije još bila rodila. 3 Tada se javi toj ženi Anđeo Gospodnji i reče joj: »Eto, ti si nerotkinja i još nisi rodila. Ali ćeš zatrudnjeti i rodit ćeš sina. 4 Odsad pripazi na sebe! Ne pij ni vina, ni jakoga pića i ne jedi ništa nečisto! 5 Kad zatrudniš i rodiš sina, tad britva ne smije doći na njegovu glavu. Jer već od svog rođenja dječak mora biti nazirej Božji. On će kao prvak izbavljati Izraela iz ruku Filistejaca.«
6 Žena ode i to javi svom mužu: »Čovjek Božji dođe k meni. Izgledao je kao Anđeo Božji, pun dostojanstva. Ja ga ne upitah odakle je. Niti mi on kaza svoje ime. 7 On mi reče: Eto, zatrudnjet ćeš i rodit ćeš sina. Odsad ne pij ni vina, ni jakoga pića i ne jedi ništa nečisto! Jer od majčina krila pa do dana svoje smrti dječak mora biti nazirej Božji.«

On će kao prvak izbavljati Izraela iz ruku Filistejaca.

Suci 13:5

KADA je 2013. snažni tajfun opustošio grad Tacloban na Filipinima, prema nekim procjenama poginulo je oko 10.000 ljudi, a mnogi koji su preživjeti ostali su bez doma i posla. Oskudijevalo se u svemu. Tri mjeseca poslije tajfuna, uz cestu u blizini Taclobana, u kojem su se još uvijek raščišćavale ruševine, po kiši i jakom vjetru rodilo se jedno dijete. Iako je nevrijeme vratilo neke bolne uspomene, oni koji su se zatekli u blizini pronašli su primalju, a zatim majku i novorođenče odvezli u bolnicu. Dijete je preživjelo, napredovalo je i postalo simbolom nade u vrijeme beznađa.

Četrdeset godina filistejskog ugnjetavanja obilježilo je mračno razdoblje izraelske povijesti. Upravo je tada anđeo rekao jednoj Izraelki da će roditi sina koji će biti poseban (pročitajte Suci 13:3). Prema riječima anđela, dijete će biti nazirej Božji – čovjek kojeg je odabrao Bog – i »On će kao prvak izbavljati Izraela iz ruku Filistejaca» (r. 5). Dječak Samson bio je dar nade u teškim vremenima.

Nevolje su neizbježne, no Isus nam može pomoći da ne očajavamo. On je rođen »da obasja one koji sjede u noći i u smrtnoj sjeni, da uputi naše korake na put mira« (Luka 1:79).

– Jennifer Benson Schuldt

Jakom rukom Gospod moj svud će mene uvijek štitit.

Za me dade život svoj, zato neće me ostavit.

Isusovo stradanje, to je moje uzdanje.

Isus je nada koja stišava oluje života.