Odsjaj sina

23 ozujak 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 1:1-9

1 U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Boga, i Bog bijaše Riječ. 2 Ona bijaše u početku kod Boga. 3 Sve je po njoj postalo, i bez nje ništa nije postalo što je postalo. 4 U njoj bijaše život, i život bijaše svjetlo ljudima. 5 Svjetlo svijetli u tami; ali tama ga ne obuze. 6 Poslan bi čovjek od Boga komu bijaše ime Ivan. 7 On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za svjetlo, da svi vjeruju po njemu. 8 On ne bijaše svjetlo, nego da svjedoči za svjetlo. 9 Svjetlo istinito, koje prosvjetljuje svakoga čovjeka, dođe na svijet.

On dođe za svjedočanstvo, da svjedoči za Svjetlo, da svi vjeruju po Njemu.

Ivan 1:7

RJUKAN, malo selo u Norveškoj, vrlo je lijepo i ugodno mjesto za život – osim u vrijeme mračnih zimskih dana. Smješteno u dolini i sa svih strana okruženo planinama, gotovo pola godine do njega ne dopire izravna sunčeva svjetlost. Stanovnici su godinama razmišljali o tome da na planinu postave ogledala koja bi reflektirala sunčevu svjetlost. No, to nije bilo izvedivo sve do 2005. kada je započeo The Mirror Project (Projekt ogledala) koji je okupio sve koji su zamisao mogli pretvoriti u stvarnost. Osam godina poslije, u listopadu 2013., ogledala su stavljena u funkciju. Bio je to važan događaj. Svi su se stanovnici okupili na središnjem trgu i upijali sunčeve zrake koje su se odbijale od ogledala.

U duhovnome smislu veliki je dio svijeta poput Rjukana – planine briga i nevolja sprječavaju prodor Isusove svjetlosti. Ali Bog je pomno razmjestio svoju djecu da služe kao ogledala. Takva je osoba bio Ivan Krstitelj koji je došao »da svjedoči za Svjetlo« – Isusa – koji daje svjetlost i obasjava »one koji sjede u noći i u smrtnoj sjeni« (Ivan 1:7; Luka 1:79).

Baš kao što je sunčeva svjetlost bitna za tjelesno i duševno zdravlje, izloženost Isusovoj svjetlosti je nužno za duhovno zdravlje. Budimo zahvalni što svaki vjernik ima svoje mjesto s kojega reflektira Kristovu svjetlost u mračne dijelove svijeta.

– Julie Ackerman Link

Svijet koji je u tami treba Svjetlo – Isusa.