Što mi činimo

05 lipanj 2015Pročitajte: Poslanica Filipljanima 3:7-17

7 Međutim, ono što sam nekoć smatrao dobitkom, sada smatram štetnim zbog Krista. 8 Štoviše, sve držim za štetu prema prevažnoj spoznaji Isusa Krista, svojega Gospodina zbog kojega sve izgubih i smatram blatom, da steknem Krista, 9 i da se nađem u njemu, nemajući svoje pravde koja je od Zakona. Zato imam pravdu koja je po vjeri u Krista, pravdu koja je od Boga po vjeri, 10 da spoznam njega i silu njegova uskrsnuća i zajedništvo u njegovoj patnji, da mu budem sličan u smrti, 11 ne bih li kako dostigao uskrsnuće od mrtvih. 12 Ne kao da sam već postigao ili kao da sam već savršen, nego nastojim dohvatiti ga, jer je i mene dohvatio Krist Isus. 13 Braćo, ja ne umišljam sebi da sam dostigao, ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom. 14 Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu. 15 Mi koji smo »savršeni« razmišljajmo dakle ovako, a ako što drukčije mislite, Bog će vas o tome poučiti. 16 U međuvremenu držimo se onoga što smo dostigli!
17 Ugledajte se u mene, braćo, i gledajte one koji tako žive kao što nas imate za ugled!

… ali jedno činim… Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu.

Filipljanima 3:13,14

KADA je filmski kritičar i dobitnik Pulitzerove nagrade Roger Ebert umro, jedan je novinar napisao: »Uz svu ozloglašenost, počasti i slavu, sve ekskluzivne intervjue i susrete sa slavnim ličnostima i filmskim velikanima, Ebert nikada nije zaboravio bit onoga što radimo – ocjenjujemo filmove. I on ih je ocjenjivao istančanog uma i s velikim žarom.«

Apostol Pavao nikada nije zaboravio bit onoga što je Bog želio da on bude i da radi. Usredotočenost i gorljivost bili su središte njegova odnosa s Kristom. Bilo da je raspravljao s filozofima u Ateni, doživio brodolom na Sredozemnome moru ili je u tamnici bio vezan za rimskog vojnika, cilj mu je bio da spozna »Njega i silu Njegova uskrsnuća i zajedništvo u Njegovoj patnji« (r. 10) i drugima govori o Kristu.

Dok je bio u tamnici, Pavao je crkvi u Filipima napisao: »Braćo, ja ne umišljam sebi da sam dostigao, ali jedno činim: zaboravljam ono što je za mnom, a posežem za onim što je preda mnom. Trčim k cilju, k nebeskoj nagradi kojoj me Bog zove u Kristu Isusu« (r. r. 13,14). Bez obzira na okolnosti, Pavao je ustrajao u svome pozivu učenika Isusa Krista.

Zato uvijek imajmo na umu bit, ono što jesmo i na što smo pozvani raditi kao Isusovi sljedbenici.

– David McCasland

Pavao je bio odan Osobi, a ne ideji. Bio je apsolutno Kristov. Nije vidio ništa drugo i nije živio ni za što drugo. – Oswald Chambers