Najbolja stvar

07 lipanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 10:38-42

38 Na putu svrati u jedno selo. Neka žena, po imenu Marta, primi ga u svoju kuću. 39 Imala je sestru, po imenu Mariju. Ona sjede do Gospodinovih nogu i slušala je njegovo razlaganje. 40 A Marta je prionula na posao da ga podvori. Ona pristupi i reče: »Gospodine, zar ti ne mariš što me moja sestra ostavi samu da dvorim. Reci joj, dakle, da mi pomogne!« 41 Gospodin joj odgovori: »Marta, Marta, brineš se i skrbiš za mnoge stvari. 42 Samo je jedno potrebno. Marija je izabrala dobar dio. On joj se ne će oduzeti.«

Ona sjede do Gospodinovih nogu i slušala je Njegovo razlaganje.

Luka 10:39

ZA vrijeme bogoslužja pogled mi je privuklo malo dijete koje je, nekoliko redova ispred mene, sjedilo sa svojim roditeljima. Virilo je preko očevih ramena i očiju širom otvorenih znatiželjno gledalo članove crkve. Smješkalo se nekim ljudima, slinilo, cuclalo debele prstiće, ali nikako da pronađe palac. Propovjednikove riječi nisu dopirale do mene jer mi se pogled stalno vraćao na to dražesno dijete.

Ometanje dolazi u različitim oblicima i veličinama. Za Martu je ometanje došlo u obliku kuhanja i čišćenja – nastojala je služiti Isusu umjesto da sluša i razgovara s Njime. Marija je odbila da ju išta omete. »Ona sjede do Gospodinovih nogu i slušala je Njegovo izlaganje« (r. 39). Kada je Marta prigovorila da joj Marija ne pomaže, Isus joj je rekao: »Marta, Marta, brineš se i skrbiš za mnoge stvari. Samo je jedno potrebno. Marija je izabrala dobar dio. On joj se neće oduzeti (r. r. 41, 42).

Isusove nas riječi podsjećaju na to da je naš odnos s Njime važniji od bilo koje dobre stvari koja može privremeno privući našu pozornost. Netko je rekao da su dobre stvari neprijatelji velikih stvari. Za Kristove sljedbenike najveća je stvar u životu poznavati Njega i slijediti Ga.

– Jennifer Benson Schuldt

Poduči me, Bože, pomozi mi da Te upoznam i tada ću Te voljeti više od svega.