Opasne struje

09 lipanj 2015Pročitajte: Ponovljeni zakon 8:11-20

11 Čuvaj se da ne zaboraviš Gospodina, Boga svojega, i da ne prestupiš njegovih zapovijedi, naredaba i zakona, što ti ih danas dajem! 12 Kad se do sitosti najedeš, sagradiš lijepe kuće i u njima se nastaniš, 13 kad se tvoja goveda i ovce naplode, kad ti se namnoži srebro i zlato, i sve tvoje imanje i blago kad se umnoži, 14 onda nemoj da se ponese tvoje srce, i ne zaboravi Gospodina, Boga svojega, koji te izveo iz egipatske zemlje, iz kuće sužanjstva; 15 koji te vodio preko velike i strašne pustinje, gdje su otrovne zmije i škorpioni, preko suhih krajeva gdje nema vode; koji ti je izveo vodu iz tvrde kao kremen stijene; 16 koji te hranio u pustinji manom koju nisu poznavali tvoji oci. On te ponižavao i kušao da ti napokon mogne iskazati dobro. 17 Ne pomišljaj u sebi: Moja snaga i moja jaka ruka pribavile su mi to bogatstvo! 18 Nego se spomeni Gospodina, Boga svojega; jer on je taj koji ti dade snagu da pribaviš bogatstvo, da tako ispuni svoj Savez što ga je zakletvom potvrdio tvojim ocima, kao što se dogodi danas. 19 Ako li zaboraviš Gospodina, Boga svojega, i pođeš za drugim bogovima i njima budeš služio i klanjao se, onda vas svečano uvjeravam danas: zacijelo ćete propasti. 20 Kao narodi koje Gospodin potire ispred vas, upravo ćete tako i vi propasti, jer ne poslušaste glasa Gospodina, Boga svojega.

Nasitili su se uz dobru pašu. Jest, kad su se nasitili, uzoholilo se njihovo srce.

Hošea 13:6

U svojoj knjizi The Hidden Brain (Skriveni um) znanstvenik i pisac Shankar Vedantam opisuje dan kada je otišao plivati u moru. Voda je bila mirna, čista i osjećao se snažnim. Bio je ponosan što pliva s takvom lakoćom. Otplivao je izvan zaljeva, na otvoreno. Kada se pokušao vratiti, nije mogao. Prevarila ga je morska struja. Lakoća kojom je plivao nije imala veze s njegovom snagom nego s vodenim strujama.

U našem odnosu s Bogom može se dogoditi nešto slično. Prepustimo li se struji, mnoštvu ili okolnostima, činit će nam se da smo snažniji nego što jesmo. Kada u životu sve ide glatko, to pripisujemo vlastitoj snazi. Postajemo ponosni i samouvjereni. No kad nas snađu nevolje, vidimo koliko smo slabi i bespomoćni.

To se dogodilo i izraelskom narodu. Bog bi ih blagoslovio vojnim uspjehom, a oni bi bili uvjereni da su to postigli svojom snagom i postali bi oholi i samosvjesni (pročitajte Ponovljeni zak. 8:11,12). Smatrali bi da više ne trebaju Boga i krenuli bi svojim putem, a onda bi ih neprijatelj ponovo napao i shvatili bi koliko su bespomoćni bez Božje pomoći.

Kada sve ide glatko, moramo se čuvati samoobmane. Ponos će nas odvesti tamo gdje ne želimo. Samo će nas poniznost zadržati da budemo kakvi trebamo biti – zahvalni Bogu i ovisni o Njegovoj snazi.

– Julie Ackerman Link

Istinska poniznost svaki uspjeh pripisuje Bogu.