Gotovo nevjerojatno

10 lipanj 2015Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 1:25-31

25 Jer je »ludost« Božja mudrija od ljudi, i »slabost« je Božja jača od ljudi.
26 Doista, promatrajte, braćo, sami sebe, vi koji ste pozvani: nema mnogo mudrih po tijelu, ni mnogo silnih, ni mnogo plemenitih; 27 nego ono što je ludo pred svijetom, izabra Bog da posrami mudre, i ono što je slabo pred svijetom, izabra Bog da posrami ono što je jako. 28 Ono što je neplemenito i prezreno pred svijetom izabra Bog, i ono što nije da uništi ono što jest, 29 da se nijedan čovjek ne hvali pred Bogom. 30 Od njega ste vi u Kristu Isusu koji nam je postao mudrost od Boga, pravda, posvećenje i otkup, 31 da bude kao što je pisano: »Tko se hvali, neka se hvali u Gospodinu!«

… ono što je slabo pred svijetom, izabra Bog da posrami ono što je jako.

1 Korinćanima 1:27

POČETKOM 19. stoljeća britanska glumica Fanny Kemble udala se za Piercea Butlera, vlasnika plantaže u Americi. Uživala je u raskoši života na plantaži sve dok nije vidjela njegovu cijenu – cijenu koju su plaćali robovi njezina muža.

U dnevniku koji je vodila u razdoblju od 1838. do 1839. opisala je okrutnost prema robovima na plantaži u Georgiji. To štivo popularno među abolicionistima, borcima za ukidanje ropstva, tiskano je 1863. godine. U međuvremenu se Fanny razvela od svoga muža. Zbog njezina zalaganja za ukidanje ropstva, ta je bivša žena vlasnika robova postala poznata kao Nevjerojatna abolicionistica.

U Kristovu tijelu, Crkvi, Bog nas često iznenadi. U pravilu, On upotrebljava neobične, gotovo nevjerojatne – ljude i okolnosti – da postigne svoje ciljeve. Pavao piše: »… nego što je ludo pred svijetom, izabra Bog da posrami mudre, i ono što je slabo pred svijetom, izabra Bog da posrami ono što je jako. Ono što je neplemenito i prezreno pred svijetom izabra Bog, i ono što nije da uništi ono što jest« (r. r. 27,28).

To nas podsjeća da Bog, u svojoj milosti, može upotrijebiti baš svakoga. Dopustimo li da se Njegovo djelo izvrši kroz nas, iznenadit ćemo se što sve Bog može učiniti!

– Bill Crowder

Bog traži srca spremna da Mu služe.