Naše sidro

16 lipanj 2015Pročitajte: Poslanica Hebrejima 6:13-20

13 Doista, kad je Bog Abrahamu davao obećanje, nije se imao kime većim zakleti pa se zakleo samim sobom 14 govoreći: »Zaista, obilno ću te blagosloviti i silno ću te umnožiti.« 15 I tako, strpljivo čekajući, Abraham postiže obećanje.
16 Doista, ljudi se kunu većim, i svakom osporavanju svršetak je zakletva koja potvrđuje. 17 Zato se Bog, kad je htio baštinicima obećanja snažnije pokazati nepokolebljivost svoje odluke, poslužio zakletvom. 18 Tako dva neopoziva čina, u kojima Bog ne može prevariti, donose snažnu utjehu nama koji smo ponuđenu nadu prihvatili kao utočište. 19 Ta nam je nada kao sigurno i čvrsto sidro duše koje ulazi u unutrašnjost iza zavjesa, 20 kamo Isus uđe kao preteča za nas, postavši veliki svećenik dovijeka po Melkisedekovu redu.

Ta nam je nada kao sigurno i čvrsto sidro duše koje ulazi u unutrašnjost iza zavjesa.

Hebrejima 6:19

KADA je učiteljica Estella Pyfrom otišla u mirovinu, kupila je autobus, opremila ga računalima i radnim stolovima i sada vozi Brilliant Bus (Briljantni autobus) okrugom Palm Beacha na Floridi. To radi zato da bi ugroženoj djeci osigurala mjesto za učenje i svladavanje osnova suvremene tehnologije. Estella nudi postojanost i nadu djeci koja su u kušnji da odbace san o boljoj budućnosti.

U prvom je stoljeću val nevolja i malodušnosti zahvatio kršćansku zajednicu. Pisac Poslanice Hebrejima napisao je to pismo kako bi uvjerio Kristove sljedbenike da moraju paziti da ne promaše cilj (pročitajte 2:1). Njihova je nada – vjera u Boga za spasenje i odlazak u nebo – bila utemeljena u osobi i žrtvi Isusa Krista. Kada je Isus nakon uskrsnuća otišao u nebo, obnovio je njihovu nadu u budućnost (6:19,20). Poput sidra bačenog u more koje drži brod da ne otplovi nošen valovima i morskim strujama, Isusova smrt, uskrsnuće i povratak u nebo donijeli su sigurnost i postojanost u živote vjernika. Ta nada za budućnost ne može, i neće biti oslabljena.

Isus je sidro naše duše tako nema opasnosti da se udaljimo od pouzdanja u Boga.

– Marvin Williams

Put Gospoda moga je najbolji put,

jer znam da sigurno on vodi nebu.

Naša nada je usidrena u Isusu.