Pogreške nisu kobne

18 lipanj 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 18:15-27

15 Za Isusom je išao Šimun Petar i drugi učenik. Taj je učenik bio poznat velikomu svećeniku, i uđe s Isusom u dvorište velikoga svećenika; 16 a Petar je stajao vani kod vrata. Onda izađe drugi učenik, koji je bio poznat velikomu svećeniku, i reče vratarici, te uvede Petra. 17 Onda reče sluškinja vratarica Petru: »Nisi li i ti od učenika ovoga čovjeka?« On reče: »Nisam.« 18 A sluge su i stražari stajali kod vatre, jer je bilo studeno, i grijali se. A i Petar je stajao s njima i grijao se.
19 A veliki svećenik zapita Isusa za njegove učenike i za njegov nauk. 20 Isus mu odgovori: »Ja sam govorio javno svijetu. Ja sam svagda učio u sinagogi i u Hramu, gdje se svi Židovi skupljaju, i ništa nisam govorio u potaji. 21 Što pitaš mene? Pitaj one koji su slušali što sam im govorio. Evo, ovi znaju što sam ja govorio.« 22 A kad to reče, jedan od slugu koji su ondje stajali udari Isusa po obrazu i reče: »Zar tako odgovaraš velikomu svećeniku?« 23 Isus mu odvrati: »Ako zlo rekoh, dokaži da je zlo; ako li dobro, zašto me udaraš?« 24 I Ana ga posla svezana velikomu svećeniku Kajfi.
25 A Šimun Petar je stajao i grijao se. Onda mu rekoše: »Nisi li i ti od njegovih učenika?« On zataji i reče: »Nisam.« 26 Jedan od slugu velikoga svećenika, rođak onoga kojemu je Petar bio odsjekao uho, reče mu: »Nisam li te ja vidio u vrtu s njim?« 27 Onda Petar opet zataji, i odmah pijetao zapjeva.

I mi smo povjerovali i znamo: Ti si Svetac Božji.

Ivan 6:69

PREMIJER Winston Churchill znao je kako probuditi duh Britanaca tijekom Drugoga svjetskog rata. Pamtimo ga po riječima kojima se 18. lipnja 1940. obratio preplašenim građanima: »Hitler zna da nas na ovom otoku mora slomiti ili izgubiti rat… stoga se pripremimo za naše dužnosti na takav način da ako britanski imperij i Commonwelth budu trajali tisuću godina, ljudi mogu reći: ‘To je bio njihov najljepši trenutak!’«

Svi bismo voljeli da nas pamte po »najljepšim trenucima«. Možda je takav trenutak za apostola Pavla bio kada je izjavio: »I mi smo povjerovali i znamo: Ti si Svetac Božji« (r. 69). Naravno, nekada dopuštamo da nas odrede naši neuspjesi (pročitajte Matej 26:75; Ivan 18).

Poput Petra, svi griješimo – u svojim odnosima, u borbi s grijehom, u poslušnosti Bogu. No, prema Churchillovim riječima, pogreške nisu kobne. Srećom, to je istina i kada je u pitanju naš duhovni život. Petar se pokajao, i Isus mu je oprostio njegov grijeh (pročitajte Ivan 21). Povjerio mu je da propovijeda i mnoge dovede Spasitelju.

Pogreške nisu kobne. Bog ljubavi obnavlja i prihvaća one koji se vrate k Njemu.

– Cindy Hess Kasper

Križ sad pokriva grijeh moj, krv pere me da sam čist.

Bogu predajem život svoj, uzdanje mi je Isus Krist.

Kada Bog oprašta, On briše grijehe i obnavlja dušu.