Pogledajte rese

19 lipanj 2015Pročitajte: Knjiga brojeva 15:37-41

37 Gospodin zapovjedi Mojsiju: 38 »Daj sinovima Izraelovim ovaj naputak: Neka stave sebi rese na skutove svojih haljina, oni i buduća njihova pokoljena, i na svaku resu neka stave vrpcu od plavoga grimiza! 39 Ovo je svrha resa: Morate se sjetiti, kad ih vidite, svih Gospodnjih zapovijedi, da ih vršite i da se ne zanosite za požudama svojih srdaca i očiju, što vas tako lako zavode na otpadništvo. 40 Vi se morate spominjati svih mojih zapovijedi i vršiti ih, i tako se posvetiti svojemu Bogu. 41 Ja sam Gospodin, Bog vaš, koji sam vas izveo iz egipatske zemlje, da budem Bog vaš. Ja sam Gospodin, Bog vaš!«

Ovo je svrha resa: Morate se sjetiti, kad ih vidite, svih Gospodnjih zapovijedi, da ih vršite i da se ne zanosite za požudama svojih srdaca i očiju, što vas tako lako zavode na otpadništvo.

Brojevi 15:39

CHAIM Potok, autor uspješnice The Chosen (Izabrani), svoj je roman započeo opisom bejzbolske utakmice između dviju momčadi New York Cityja. Reuven Malter, glavni lik knjige, uočio je da dresovi protivničke momčadi imaju jedinstveni dodatak – četiri duge rese koje su virile ispod majice svakog igrača. Reuven je znao da su te rese znak poslušnosti starozavjetnim zakonima.

Povijest resa – poznatima kao tzitzit – započinje porukom od Boga. Bog je preko Mojsija zapovijedio svome narodu da ispletu rese »i na svaku resu neka stave vrpcu od plavoga grimiza« (r. 38). Zatim im je rekao: »Morate se sjetiti, kad ih vidite, svih Gospodnjih zapovijedi« (r. 39).

I mi imamo pomagalo kao što su imali drevni Izraelci. Mi možemo pogledati na Krista koji je ispunio sav Zakon i biti poslušni Njegovom nebeskom Ocu (pročitajte Ivan 8:29). Primivši to što je učinio za nas, možemo se obući »u Gospodina Isusa Krista« (Rimljanima 13:14) i, brinući se za tijelo, ne ugađati požudama. Pogled uprt u Isusa Krista pomaže nam odati čast svome nebeskom Ocu.

– Jennifer Benson Schuldt

Ako je Krist središte vašega života, vaš će pogled uvijek biti uprt u Njega.